Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Lönestrid i orkanens spår

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

I katastrofstormens spår har USAs president George W Bush upphävt en lag som garanterar att byggnadsarbetare som arbetar vid skattefinansierade projekt tjänar minst i nivå med branschgenomsnittet. Federala upphandlingslagar ger presidenten möjlighet att upphäva lönelagen under katastrofer av nationell omfattning, skriver Engineering News Record.

Bush hävdade i ett uttalande att upphävandet av lagen skulle "resultera i bättre hjälp i de ödelagda samhällena och gör det möjligt att anställa tusentals ytterligare arbetare".

Från fackligt håll var kritiken hård. John Sweeney, ordförande för paraplyorganisationen AFL-CIO, anklagar presidenten för att utnyttja katastrofen för att genomföra sin politiska agenda.

- Att utnyttja en nationell katastrof för att göra sig av med ett skydd för arbetarna som Vita Husets vänner inom storföretagen länge velat bli av med är ingenting annat än utsugning.

Presidentens beslut gäller alla kontrakt från den 8 september och framåt i drabbade delar av Louisiana, Alabama, Mississippi och Florida. Det är frågan om ett oräkneligt antal projekt den närmaste tiden och beloppen är enorma. Kongressen har godkänt ett undsättningspaket på drygt USD 50 miljarder, omkring 380 miljarder kronor. Slutnotan kommer sannolikt att bli ännu högre.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.