Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Lönestrid över vid Preemraff

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Preem garanterar att 230 thailändska byggnadsarbetare ska få löner i enlighet med svenska kollektivavtal. Därmed är hotet att utbyggnaden av Preemraffs raffinaderi i Lysekil stoppas av en blockad undanröjt.

Beskedet kom efter förhandlingar mellan Byggnads och det thailändska bemanningsföretaget Vinc Placement i dag. Med vid förhandlingsbordet fanns för första gången företrädare för beställaren Preemraff och inför hotet att hela projektet skulle kunna bli försenat och fördyrat av en blockad valde beställaren att gå in och garantera thailändarnas löner. Eftersom Preemraff anser sig ha betalat sina entreprenörer tillräckligt mycket för att detta ska täcka avtalsenliga löner till arbetarna kommer det bli en förhandlingsfråga var kostnaden senare hamnar.

- Men nu har det känts viktigt att de anställda får den lön som ska gälla, säger Preems informationschef Thomas Ögren till Göteborgsposten.

De thailändska rörmontörerna ska enligt avtalet tjäna 115 kronor i timmen men arbetsgivaren har gjort avdrag för omkostnader och därmed har den verkliga lönen blivit omkring en fjärdedel så stor. Det finns dessutom uppgifter om att de anställda tvingats ljuga om vilken lön de fått.

Vinc Placement är underentreprenör till italienska Irem som ansvarar för mekaniska arbeten och vissa montage. Totalt sysselsätter utbyggnaden av raffinaderiet omkring 1 000 personer från hela världen och kostnaden är beräknad till omkring 3,5 miljarder kronor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.