Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Lönestriden i Östergötland är löst

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Lönestriden mellan Peab Bostad och Byggnads i Östergötland angående två byggen i Linköping och Vadstena är över sedan Peab i fredags eftermiddag accepterade den överskommelse som förhandlades fram i onsdags.

Detaljerna i uppgörelsen är hemliga men överenskommelsen innebär en paketlösning på alla de tvister som förgiftade relationerna mellan Peab och Byggnads, det vill säga både lönefrågan och de anklagelser om avtalsbrott som facket riktat mot företaget. Den innebär också att det permitterade arbetslaget vid kvarteret Lustgården i Linköping nu är i full gång igen.

Arbetsplatsen i Vadstena ingår visserligen också i paketet men där var en så stor del av arbetena redan utlagda på underentreprenörer att Peabs arbetslag inte har någon möjlighet att återvända.

Parterna vill inte avslöja lönenivåerna i överenskommelsen men klart är att det är frågan om prestationslön och att arbetarna kommer att få ersättning även för den tid de gått på lägstalön, så kallad stupstock.

- Nu ska det bli ordning och reda, säger en påtagligt nöjd Roland Johansson, mätningsföreståndare på Byggnads avdelning 35.

Lönerna stod egentligen inte ens på dagordningen när representanter för Peab och Sveriges Byggindustrier i onsdags tog plats mitt emot Bygg-35ans förhandlare i ett sammanträdesrum i Näringslivets hus i Linköping. Dagens förhandlingar skulle handla om några av de avtalsbrott som Byggnads ansåg att Peab gjort sig skyldiga till i samband med de alltmer infekterade löneförhandlingarna i vintras.

Vid tidigare förhandlingar har positionerna varit helt låsta men denna gång fanns en ny vilja hos parterna att komma överens.

- Under förhandlingarna kände vi att det fanns möjligheter att diskutera vidare kring själva huvudfrågan, säger Sveriges Byggindustriers förhandlare Åke Bengtar.

En mindre förhandlingsgrupp fortsatte hela eftermiddagen och vid fyratiden hade man nått en överenskommelse. Båda sidor var dock tvungna att förankra uppgörelsen, något som bara tog några timmar för Byggnads. Peabs högsta ledning satt däremot i möten under hela torsdagen och fredagen och beskedet lät vänta på sig. Sent i fredags eftermiddag kom slutligen beskedet att företaget accepterar uppgörelsen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.