söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Målarna går ut i strejk – ytterligare varsel på bordet

Publicerad: 12 maj 2023, 07:29

Foto: Bill Oxford

Klockan 12 på fredagen gick 390 målare ut i strejk, efter att förhandlingarna mellan Målarna och Måleriföretagen gått i stå. Facket varslar dessutom om ytterligare en strejk om två veckor.

Ämnen i artikeln:

MåleriföretagenMålareförbundetstrejkByggavtaletkollektivavtal

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Det var på torsdagskvällen som Måleriförbundet sa ja till medlarnas bud, fackförbundet Målarna sa nej.

"Måleriföretagen har under hela förhandlingsprocessen varit tillmötesgående och konstruktiva för att undvika strejk. Svenska Målareförbundet väljer nu att gå ut i strejk då märket på svensk arbetsmarknad är det högsta sedan Industriavtalets tillkomst, det är en fortsatt osäker ekonomisk tid under resten av 2023, både i sektorn, landet och övriga världen. Måleriföretagen kan endast beklaga detta och konstaterar att det inte kommer hjälpa måleribranschen att fortsätta utvecklas i rätt riktning", säger Pontus Sjöstrand, vd på Måleriföretagen i en kommentar.

Läs mer: Allt om nya kontrollfunktionen i Byggavtalet

Målarna anser att medlarnas bud inte var balanserat, och saknar för dem viktiga yrkanden. Enligt facket har avtalsrörelsens viktigaste fråga den här gången varit frågan kring vad som egentligen definierar en målare – vilken kompetens som ska krävas för att anställas som målare enligt kollektivavtalet.

Facket vill att kompetenskravet antingen ska styrkas med utlärlingsbetyg eller godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill att varje enskilt företag  på egen hand ska avgöra vilka som är målare utan några krav på kvalifikationer.

”Det får vara nog med att yrkeskunniga målare får åka ut och göra om efter glada amatörer som kallar sig målare”, skriver Målarnas förhandlingsdelegation i en kommentar.

Varslet inleddes klockan 12 på fredagen. Det omfattar 390 målare på 22 arbetsplatser och på fem företag. Berörda arbetsplatser omfattas även av blockad av allt arbete inom måleriavtalets område.

Facket meddelar samtidigt att ytterligare 488 målare vid en arbetsplats, regeringskvarteret Rosenbad, kommer att gå ut i strejk den 24 maj, om inte förhandlingen når en lösning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev