Byggavtal & Löner
Målarna utökar sitt varsel
Publicerad: 13 april 2016, 14:06
Björn Hellman, vd på Måleriföretagen. Foto: Måleriföretagen
Målareförbundet utökar sina stridsåtgärder och varslar ytterligare 14 hela företag och 440 målare om strejk. Måleriföretagen svarar med en spegellockout. Både varslet och spegellockouten träder i kraft den 22 april kl. 05.00.
Ämnen i artikeln:
spegellockoutMålareförbundetMåleriföretagenByggavtaletkollektivavtalstrejkvarselAvtalsrörelsenEnligt Björn Hellman, vd på Måleriföretagen, är spegellockouten absolut nödvändig. Spegellockouten kan ses som en neutraliseringsåtgärd för de företag som omfattas av Målareförbundets varsel.
– Just nu ser vi inget intresse från Målareförbundet att återuppta dialogen eller att inleda konstruktiva förhandlingar. Det är ett konfliktbenäget fackförbund och just nu är det strejk som ligger i Målarförbundets intresse. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är det en självklarhet att tillvarata våra medlemmars intressen. En spegellockout är alltså en nödvändig åtgärd som det ser ut nu, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i ett pressmeddelande.
Målareförbundet har också begärt sympatiåtgärder från de fackförbund som ingår i 6F.
– Det är bedrövligt att Målareförbundet väljer att trappa upp konflikten i stället för att bjuda in till konstruktiva förhandlingar. Det här följer den linje vi har sett genomgående under hela avtalsrörelsen – att Målareförbundet väljer konflikt framför förhandling, säger Björn Hellman, i ett pressmeddelande.
Han anser att det är tydligt att Målareförbundet agerar enligt en större spelplan som är satt av 6F.
– Jag är inte förvånad, men upprörd över bristande ansvar för måleribranschen och på sikt den svenska välfärden. Det är uppenbart att Målareförbundet inte vill se en lösning, utan gör allt för att fortsätta och intensifiera strejken, säger han.
Svenska Målareförbundet hävdar att Måleriföretagen vill avveckla ackordet och att man hämmar förhandlingarna genom att bara ha fört fram ett enda yrkande.
Enligt Björn Hellman stämmer det inte att arbetsgivarna vill avskaffa ackordet.
– Men vi vill se ett slut på att alla företag ska betala en avgift för en tjänst som en minoritet av företagen använder sig av, säger Björn Hellman.
Målareförbundet har begärt sympatiåtgärder av Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Svenska Elektrikerförbundet, Fastighetsanställdas Förbund, Seko och Musikerförbundet.
Redaktionen