lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Målarstrejken avvärjd – nytt avtal har träffats

Publicerad: 1 december 2020, 15:11

Målarnas varslade strejk har avvärjts i sjätte timmen. Nytt avtal tecknades den 1 december. Foto: Elin Bennewitz

Målarnas varslade strejk har avvärjts i sjätte timmen. Det nya avtal som tecknades på tisdagseftermiddagen följer industriavtalets märke.

Ämnen i artikeln:

ByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det förblir fred även på målarnas avtalsområde. Strax innan tidsfristen för ett avtal gått ut enades parterna om att godta medlarnas bud och den aviserade strejken kunde avvärjas.

– Det är positivt att vi har ett avtal på plats och att arbetsfreden är säkrad för våra medlemsföretag – allt inom ramen för industrins märke. Landet befinner sig fortfarande i en ekonomisk kris som inte är över och det råder fortsatt stor osäkerhet inför framtiden, säger Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen i ett pressmeddelande. 

Enligt honom var Servicearbetaravtalet en av Målarnas tydliga stridsfrågor. 

– Måleriföretagen har aldrig haft någon avsikt att säga upp Servicearbetaravtalet men Målarna har i intensiva förhandlingar velat göra det. Tyvärr leder Målarnas beslut att nu säga upp avtalet till att omkring 400 personer riskerar arbetslöshet vilket Måleriföretagen djupt beklagar, säger Pontus Sjöstrand.

Öppning för månadslön

Det nya avtalet följer industrins märke på 5,4 procent över 29 månader. Enligt Måleriföretagen öppnar avtalet för införande av en framtida månadslön för målare, som i dag liksom byggnadsarbetare, vanligtvis arbetar på ackord eller timlön. månadslön skulle förenkla på flera sätt enligt arbetsgivarna. Bland annat avseende lönehanteringen men också genom att ge en ökad förutsägbarhet.

– Det är en stor fördel att månadslön på sikt nu kan bli en löneform även för målare. Det är den vanligaste löneformen på arbetsmarknaden och våra medlemsföretag har länge efterfrågat möjligheten att kunna erbjuda sina medarbetare den valmöjligheten, säger Camilla Hedström, förhandlingschef Måleriföretagen i ett uttalande.

”Förtjänar ett bättre avtal”

Trots nytt avtal är Målarna inte helt nöjda. På sin hemsida skriver de att ”förtjänar mer och ett bättre avtal.”

De anser att arbetsgivarna har haft triumf på hand och att det har varit svårt att kräva mer än industrins avtal, särskilt som landet är mitt i pandemins andra våg, men gläds åt att de trots detta svåra utgångsläge har lyckats få till flera förbättringar. Till dessa hör bland annat löneökningar från första december på minst 1000 kronor i månaden, höjd milersättning och tidigare pensionsinbetalningar.

Läs även: Strejkhotet avvärjt – nytt avtal har träffats för byggbranschen 

Strejkhotet inom målarnas avtalsområde

Den 20 november bröt avtalsförhandlingarna mellan fackförbundet Målarna och Måleriföretagen samman och Målarna varslade om strejk som skulle bryta ut den 1 december klockan 14 om ingen överenskommelse nåtts innan dess. Cirka 300 målare och 31 företag berördes av varslet.

Måleriavtalet omfattar över 11 000 medarbetare. 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev