Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Målarstrejken på måndag avvärjd

Publicerad: 21 maj 2017, 08:39

På lördagskvällen tackade parterna inom måleriområdet ja till medlarnas bud. Avtalet löper på tre år och ger 6,5 procent i löneökningar.


Medlarnas bud till parterna var i praktiken ett rent lönebud. Måleriföretagen valde att tacka ja trots att budet inte innehåller några större förändringar i kollektivavtalet, enligt arbetsgivarna.

- Facit är tydligt. De avtal som konflikterna resulterar i leder inte till några förbättringar för Målareförbundets medlemmar. Så även nu. Hade Målareförbundet tackat ja till vårt bud som vi lämnade den 10 maj, och som mötte upp ett stort antal av Målareförbundets krav, hade resultatet blivit betydligt bättre för både målare och måleriföretag. Budet från medlarna ger den enskilde målaren avsevärt mindre pengar i plånboken än vad budet från oss på Måleriföretagen hade gett - hur ska Målareförbundet förklara det för sina medlemmar, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen på organisationens hemsida.

Han uttrycker besvikelse över att Målareförbundet inte verkar vara intresserade av att vidareutveckla måleribranschen.

Peter Sjöstrand, förhandlingschef för Målareförbundet, uttrycker en motsatt ståndpunkt på förbundets hemsida.

- Jag är fantastiskt nöjd med att vi nu träffat ett avtal med riktigt bra förbättringar för våra medlemmar. Det innehåller såväl låglönesatsningar som förbättringar i arbetstid och riktade höjningar i ackordsprislistan samt reglering av omklädningsrum. Jag är dessutom väldigt nöjd med vår extra pensionsavsättning som ger runt en tusenlapp mer i månaden i pension, säger han.

Peter Sjöstrand är också nöjd med att det inte blir något av Måleriföretagens yrkanden om att ha en mer flexibel arbetstidsförläggning med tidigare morgnar och senare kvällar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.