fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Märket klart – bygg har två veckor på sig att enas

Publicerad: 2 november 2020, 11:27

Byggföretagens vice vd och förhandlingschef Mats Åkerlind och Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm förhandlar för fullt inför att det nya avtalet ska vara på plats.

Foto: Nicklas Thegerström

Parterna inom industrin har enats om löneökningar på 5,4 procent. Bollen skickas nu över till bygg som har knappt två veckor på sig att ro sina avtal i hamn.

Ämnen i artikeln:

ByggnadsByggföretagenSekoSveriges IngenjörerLedarnaunionenByggavtaletkollektivavtal


Parterna inom industrin har enats om det så kallade ”märket” för kommande löneökningar som på 29 månader ger 5,4 procent. Därmed har den övriga arbetsmarknaden, bland annat byggsektorn, en normering att förhålla sig till. Avtalet innehåller inga retroaktiva löner från 1 april. Däremot så är det ett så kallat framtungt avtal, där den högsta löneökningen sker direkt med 3 procent från 1 november.

Läs även: Inställda på konflikt om nya byggavtalet… eller? 

– Det har varit utomordentligt besvärligt att få ihop ett avtal. Man får helt enkelt köpa det bästa avtal som är till salu när facken har konflikträtt. Det kommer att bli jättebesvärligt för många, sade Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin, efteråt.

När Byggföretagen nu träffas med sina motparter Byggnads, Seko, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Unionen förhåller de sig till märket och ska förhandla fram hur löneökningen ska fördelas i förhållande till exempelvis pensioner och andra kollektivavtalade villkor.

Läs även: Avtalsrörelsen skjuts upp för bygg 

Tiden är nu knapp. Tjänstemannaavtalet som rör bygg ska vara klart 13 november. Ett nytt byggavtal för yrkesarbetarna ska vara klart senast 15 november. För Väg- och banavtalet gäller 1 december.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev