Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Mats Åkerlind: ”Det borgar för att industrinormen kommer att ha en verkan”

Publicerad: 19 oktober 2016, 13:34

En samordning inom LO-kollektivet ger bättre utsikter för att industriavtalet överlever även 2017-års avtalsrörelse. Det är bra anser Sveriges Byggindustrier, som däremot ser risker med den breda låglönesatsning som LO-förbunden enats kring.


Sveriges Byggindustrier tycker att det är bra att LO-förbunden har tagit det första steget till en samordning inför avtalsrörelsen 2017.

– Att de kommer överens borgar för att industrinormen kommer att ha en verkan, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Läs mer: 6F välkomnar en LO-samordning.

Han beklagar den breda låglönesatsning som LO-förbunden enats kring.

– Det innebär att man höjer trösklarna in på arbetsmarknaden, vilket kommer medföra att högre trösklar in i sådana yrken som normalt är instegsjobb på arbetsmarknaden. I dag finns många nyanlända som skulle må bra av att kunna komma in i yrken som inte kräver så hög utbildning, säger Mats Åkerlind.

Enligt Mats Åkerlind förs samtidigt nu samtal mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier om hur man ska kunna sänka trösklarna in i byggbranschen.

– Vi för bra samtal, bland annat om att ge praktik till människor som inte har tidigare erfarenhet från branschen för att ge dem en möjlighet att se vad de kan göra och väcka intresse för branschen, säger Mats Åkerlind.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.