lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Medlare gör sig redo för byggavtalet

Publicerad: 26 oktober 2020, 07:07

Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet. Foto: PMAGI/Linnea Carlsson

Avtalsrörelsen är i full gång. Byggindustrin ringde upp Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet för att få hennes bild av förhandlingarna som gäller bygg.

Ämnen i artikeln:

MedlingsinstitutetMats ÅkerlindIrene WennemokollektivavtalAvtalsrörelsen


Hur skulle du beskriva avtalsrörelserna inom bygg genom åren?

– De senaste 20 åren har det varit ganska mycket konflikter inom byggsektorn. Under en period var parterna inte ens överens om vilket avtal som skulle gälla och hade två olika versioner. Längre tillbaka var det inte alls så. Decennierna efter andra världskriget så kunde bygg sätta upp sina spelregler mer på egen hand delvis på grund av att det fanns väldigt lite utländsk konkurrens. Men i takt med att arbetsmarknaden har blivit mindre reglerad och mer internationell har det blivit mer konfliktfyllt inom byggbranschen.

Läs även: Inställda på konflikt om nya byggavtalet… eller? 

Hur ofta har förhandlingarna lett till konflikt?

– Sedan Medlingsinstitutet inrättades år 2000 har Byggnads varslat om konflikt i 12 förhandlingar och varslen har utlösts i fem av dem. Därmed hör Byggnads till den handfull fackförbund som har strejkat oftast. 

Och under de senaste åren?

– De första tio åren efter millennieskiftet hamnade fokus ofta på systemet med ackordslöner och inte så mycket på att utveckla avtalet. De senaste åren har dock fack och arbetsgivare närmat sig varandra och tonläget har förbättrats. De har hittat en större samsyn kring byggbranschens utmaningar, bland annat i frågan om osund konkurrens.

Läs även: Känner du Mats Åkerlind? 

Vad tror du om årets avtalsrörelse i stort?

– I samband med pandemin så har vissa branscher gått otroligt dåligt medan några har gått bättre än vanligt. Stor osäkerhet råder för alla och det gör det inte lättare att komma överens. Det kommer att bli en knepig avtalsrörelse.

Hur går avtalsrörelsen till?

– De som kallas för ”opartiska ordförande” (opo), som parterna inom industrin själva har utsett, leder förhandlingarna som börjar inom industrin. Industriavtalet löper ut sista oktober. Där kommer man fram till det så kallade ”märket” som är lönenormerande för hela arbetsmarknaden. Märket ska fungera som en norm för löneutvecklingen även inom andra branscher, bland annat bygg. Många avtal löper ut veckorna efter industriavtalet och därför kommer de flesta medlingar att ske i november och december. 

På senare år har ”märket” ifrågasatts av flera LO-förbund. Hur blir det i år?

– De flesta tycker att det är bra system men om märket snarare blir till ett golv i andra branscher tycker nog inte industrin att det är så bra. Det är Medlingsinstitutets roll att se till att det inte blir så.

Läs även: Känner du Johan Lindholm? 

Hur förbereder ni er på Medlingsinstitutet?

– Vi har 20-30 stycken medlare knutna till oss. Dessvärre tillhör många riskgruppen 70 plus eftersom vi gärna vill ha personer med lång erfarenhet. Hur vi ska lösa det och möjligheterna att ses funderar vi på just nu.

Vilka egenskaper har en bra medlare?

– Den ska vara en god psykolog, kreativ och tänka ut bra lösningar.

Vem lyckas som förhandlare?

– Där gäller det bland annat att inte måla in sig i ett hörn och göra utfästelser som är omöjliga att leva upp till.

Hur viktigt är det att ses fysiskt under förhandling?

– Det är svårt att förhandla på distans. Att sitta tillsammans i samma rum skapar ett tryck på att bli överens.

Har du några goda råd till Johan Lindholm och Mats Åkerlind inför årets förhandlingar?

– Nej det har jag inte. Jag tror att de har förmåga att klara förhandlingarna väl utan råd från mig.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev