lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Medling pågår in i det sista

Publicerad: 11 april 2016, 06:59

I lördags ratade Byggnads medlarnas bud i Byggkonflikten. I dag, måndag den 11 april, på förmiddagen träffar medlarna Byggnads och efter lunch träffar de Sveriges Byggindustrier.

Ämnen i artikeln:

ByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Medlaren Jan Sjölin vill inte kommentera läget i förhandlingarna eller om de kommer att presentera ett nytt bud under dagen.

– Vi gör vårt bästa för att nå en överenskommelse och förhindra att konflikten bryter ut, men jag kan inte säga något om vad som händer under dagen, säger Jan Sjölin.

Enligt parterna själva står de långt ifrån varandra. Till tidningen Byggnadsarbetaren sa Byggnads avtalssekreterare på söndagen att han är förbannad.

– Jag är riktigt förbannad. Det arbetsgivarna håller på med nu är att gå hundra år tillbaka i tiden. Arbetaren har inget värde alls. Förslaget som ligger är modernt slaveri.

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, bekräftar att parterna är långt ifrån en överenskommelse. Han tycker att lördagens medlingsbud var balanserat, men att Byggnads ville ta bort allt som kunde tolkas till fördel för arbetsgivarna, bland annat en reglering av förhandlingsordningen i syfte att minska antalet konflikter.

– Om Byggnads vidhåller 3,2 procent finns inga möjligheter att komma överens. Om de vill ha något måste de också ge något.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev