Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Medlingen ME - Byggnads fortsätter

Publicerad: 11 april 2011, 12:50

Ännu ingen ljusning i tvisten. Medlarna fortsatte sitt arbete under helgen.


Fortfarande på måndagen den 11 april var läget låst kring den hotande konflikten mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna, ME.

– Det har inte hänt någonting, sa ME:s vd Hampe Mobärg när tidningen Byggindustrin ringde honom.

Under helgen har det pågått medlingsförsök som uppenbarligen inte gav något snabbt resultat.

Den 1 april utsåg Medlingsinstitutet medlare. Karl-Olof Stenqvist, Göte Larsson och Gunilla Runnquist är utsedda att medla i konflikten mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna om ett nytt Entreprenadmaskinavtal.

Tvisten mellan Byggnads och ME gäller framför allt att Byggnads vill ha samma villkor för sina medlemmar inom ME-företagen som för medlemmarna i BI-företag.

Under många år hade BI och Maskinentreprenörerna snarlika avtal med Byggnads. Sedan den 1 november 2010 gäller det nya byggavtalet mellan BI och Byggnads.

Byggnads kräver att avtalet med ME ska vara närmast en kopia av avtalet med BI. Byggnads argument är att det ska råda konkurrensneutralitet mellan företagen och att arbetarna ska ha samma villkor för löner och arbetstider i de båda avtalen.

– Jag har ingen förståelse för det resonemanget. Man kan inte sätta likhetstecken mellan två olika avtal. Varje avtal ska vara resultatet av förhandlingar med givande och tagande från båda sidor, säger Mats Åkerlind.

Byggnads la sitt strejkvarsel den 31 mars. Varslet gäller total arbetsnedläggelse, strejk och blockad mot allt arbete på de varslade företagen.

Om konflikten bryter ut utlöses den i två vågor, den 12 och den 19 april.
Uppskattningsvis 6 000 anställda som inte är uttagna i strejk kan komma att beröras av strejken. Det handlar om arbetsplatser där BI:s medlemmar i huvudsak är uppdragsgivare.

– Våra medlemsföretag kommer att drabbas allvarligt om strejken bryter ut. Det blir produktionsstörningar och förseningskostnader, säger BI:s vice vd Mats Åkerlind.

Ursprungligen gällde Byggnads varsel 44 företag. Listan har sedan kortats till att omfatta 38 företag. Förklaringen är att Byggnads av misstag hade tagit med företag som är med i BI.

Bland de företag som har strukits från Byggnads varsellista finns Aarsleff Bygg & Anläggning, Hercules Grundläggning och Peab Grundläggning.

Den 5 april besvarade ME Byggnads strejkvarsel med varsel om en lockout som ska spegla Byggnads strejkvarsel. Det är alltså samma företag och samma arbetsuppgifter som ska beröras av både strejk och lockout. Detta är bland annat tänkt att minska ME:s kostnader för konflikten.

Den 7 april varslade så Seko om sympatiåtgärder till stöd för Byggnads. Varlset gäller total arbetsnedläggelse, strejk och blockad för Sekos medlemmar från den 19 april på de företag som omfattas av Byggnads strejkvarsel.

Många små företag
Bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna, ME,
har omkring 3 700 anslutna medlemsföretag, som sammanlagt förfogar över 12 000 mobila maskiner. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och har sex regionkontor. Många av medlemsföretagen har bara några få anställda.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.