Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Mörebyggen hotas av stämning i AD

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Byggnads accepterar inte att Mörebyggens anställda har tidlön vid nyproduktion och det kan sluta med att de stämmer företaget och ägaren Staffan Axelsson vid Arbetsdomstolen.

Byggindustrin har i tidigare reportage berättat om "Ackordens främste fiende", Staffan Axelsson som driver byggföretaget Mörebyggen från hemmet Torsås i sydväst om Kalmar. Han har sedan starten av företaget på 70-talet betalat tidlön till de anställda byggnadsarbetarna och de är nöjda med det.

Ombudsmännen från Byggnads avdelning i Kalmar har accepterat tidlönerna. Det gör de inte längre - nu kräver de ackord vid all nyproduktion.
Eftersom Axelsson vägrar blir det lokal förhandling och nu är de snart framme vid central förhandling. 15 juni blir det central förhandling i Kalmar för ett flertal byggen och 28 juni väntar central förhandling i Malmö.

-Vår grundinställning är att Byggnads accepterat tidlöner vid nyproduktion på det här företaget under en lång följd av år och det finns ju möjlighet enligt avtalet för parterna att komma överens om tidlön, säger Björn Müntzing, biträdande förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier.

Torbjörn Johansson, ombudsman på Byggnadsarbetareförbundets förhandlingsavdelning, hänvisar till att parterna tidigare ska ha haft en central förhandling där de var överens om att det skulle vara prestationslön på Mörebyggen. Björn Müntzing anser tvärtom att Byggnads gång på gång accepterat tidlönerna.

Staffan Axelsson viker inte från sin linje.

-Några ackord kommer det aldrig att bli, det är en principsak. Ackord är fullständigt omodernt. Det här hamnar nog i AD men jag ger mig aldrig.

Han framhåller att han inte bryter mot avtalet, det ger utrymme för andra löneformer.

-Jag följer kollektivavtalet och har gubbarna med mig. Då ska väl inte facket gå emot.

Byggnads avdelning i Kalmar bollar frågan till Byggnads centralt - som bollar tillbaka.

-Om de lokala parterna varit överens hade det varit okej men det är de ju inte nu, säger Torbjörn Johansson.

Byggnadsavtalet anger inte ackord utan prestationslön som huvudlöneform.

-Vore Staffan Axelsson lite smart kunde han träffa en överenskommelse om bonuslön eller liknande. Men det förutsätter ju att båda parter är villiga att förhandla. Nu framstår han som obstinat, nästan som en rättshaverist, säger Torbjörn Johansson.

Staffan Axelsson är med i Sveriges Byggindustrier och har varit aktiv lokalt i byggmästarföreningen. Trots det är han mycket kritisk kollektivavtalets innehåll och modellen i byggbranschen där företagen finansierar fackets verksamhet genom avgifter för granskning av löner och mätning vid ackordsjobb.

-Vi matar facket med pengar, de blir bara rikare och rikare och starkare och starkare. Det är otroligt att våra parter gått med på något sådant.

På senare tid har han fått många positiva reaktioner från andra i branschen.

Om ett år kan han tvingas försvara sin inställning i Arbetsdomstolen.
Det finns i nuläget inget som tyder på att parterna ska komma överens innan dess.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.