Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

NCC bryter mot kollektivavtal

Publicerad: 25 maj 2015, 10:02

Bild 1/2  Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, beklagar att NCC känner sig tvingade att bryta mot kollektivavtalet.

Foto: Rosie Alm

NCC har beslutat att betala ut högre lön till yrkesarbetare i västra Sverige. Det ger medarbetarna högre lön än kollektivavtalet. Den nya lönen gäller cirka 150 medarbetare på ett antal projekt i Västsverige.


Det senaste året har NCC:s medarbetare ute på byggarbetsplatserna inte vetat vilken lön de ska få i slutet av varje månad. Närmare ett års förhandlingar med fackförbundet Byggnads utan resultat har skapat oro hos medarbetarna.

– Våra medarbetare har påverkats negativt av situationen och därför agerar vi nu. Det här ger medarbetarna en högre ersättning än avtalet, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC Construction Sweden.

Förhandlingen mellan NCC och Byggnads har framförallt handlat om lönesystemet, inte lönenivån. NCC tror inte på ackord som enda löneform. Lönen betalas ut 25 maj och motsvarar en månadsförtjänst på cirka 34 500 kronor.

– Vi behöver ett system där ersättningar och kostnader är förutsägbara – för medarbetarna, för kunderna och för företaget. Därför väljer vi att bryta mot kollektivavtalet för att skydda våra medarbetare, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC Construction Sweden.

Sveriges Byggindustrier beklagar att NCC tvingas bryta mot kollektivavtalet när de betalar ut full lön till sina medarbetare.

– Men samtidigt har vi förståelse för att NCC har beslutat sig för att följa arbetsmiljölagen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Relaterade artiklar

Så blev det fred i stridernas östergötland

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.