Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Nu är det strejk

Publicerad: 8 april 2016, 09:42

Klockan fem i morse, fredagen den 8 april, gick 265 målare ut i strejk. Klockan 17 i går eftermiddag avvisade Svenska Målareförbundet medlarnas bud och strejken var ett faktum. Strejken berör omkring 35 arbetsplatser och fyra företag som får stänga hela sin verksamhet.


Strejken berör omkring 35 arbetsplatser och fyra företag som får stänga hela sin verksamhet.

Arbetsgivarna sa ja till medlarnas bud, men Svenska Målareförbundet sa nej.

– Skälet till att vi sa nej är att medlarbudet saknar väsentliga delar som är viktiga för oss och våra medlemmar. Det som saknas tolkar vi som att Måleriföretagen inte har för avsikt att tillmötesgå oss på något vis, säger Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef för Svenska Målareförbundet.

Konflikt om ackorden

Bland annat saknar facket satsningar på arbetsmiljöfrågor, utveckling av lärlingsutbildningen och frågan om lönenivån i medlarbudet, men den stora konflikten rör ackordslönesystemet.

– Vi har mött en motpart som har agerat på ett väldigt ovanligt sätt och bara har ett enda yrkande som rör ackordslönesystemet som de vill ha bort. Det är därom fighten står i huvudsak, säger Peter Sjöstrand.

Hans uppfattning är att arbetsgivarorganisationen vill ha bort ackordet.

– Vår uppfattning är att ackordssystemet kommer att eroderas med arbetsgivarens förslag på grund av att det blir en stor kostnadsökning, säger Peter Sjöstrand.

I dag finansieras mätningen av målarnas ackord av företaget Målerifakta som har cirka 60 anställda. Bolaget finansieras av alla måleriföretag genom en procentsats på de anställdas lönesumma. Målerifaktas tjänster utnyttjas dock enbart av cirka 25 procent av företagen och Måleriföretagen vill att enbart dessa ska stå för finansieringen av bolaget.

– Då kommer det att bli så dyrt att ackordssystemet kommer att vittra sönder, säger Peter Sjöstrand.

Varsel om spegellockout

Björn Hellman, vd för Måleriföretagen, är av en annan uppfattning.

– De påstår att vi vill avveckla ackordet med det stämmer inte. Tvärt om vill vi ha kvar ackordet och förstärka det. Det vi vill förändra är mätningssystemet inom Målerifakta. Vi tror att Målerifakta kan effektiveras mycket bland annat genom digitalisering och att bara de som använder tjänsten ska betala för den och vi tror att avgiften skulle kunna vara densamma, säger Björn Hellman.

I syfte att skydda sina medlemsföretag har Måleriföretagen lagt ett varsel om spegellockout som trädde i kraft på fredagen den 8 april, klockan 12.

– Det innebär att alla kostnader som berör dem som är uttagna i strejk ska belasta Målareförbundet och inte företaget, säger Björn Hellman.

Nästa varsel utlöses 22 april

Svenska Målareförbundet har lagt två varsel. Det andra varslet löses ut den 22 april och berör cirka 190 målare och fem hela företag.

Sedan medlarnas bud avvisades av Svenska Målareförbundet har parterna inte haft några kontakter. Björn Hellman ser ganska dystert på läget.

– Det finns nog risk att detta kan bli ganska långvarigt.  Tyvärr. I en strejk finns bara förlorare, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News