Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

NY VERSION: Peab anklagas för avtalsbrott

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Det stormar igen kring Peab Bostads byggen i Östergötland.

Lönestriden kring tre byggen i Linköping, Norrköping och Vadstena, som slutat med stupstockslöner och permitteringar, infekterades ytterligare förra veckan då Peab på torsdagen beslutade att permittera arbetslaget som bygger kvarteret Lustgården i Linköping. Dagen därpå åkte två ombudsmän från Bygg-35an till bygget för att tala med den nya underentreprenörens yrkesarbetare.

- Vi blev mötta av en arbetsledare som sa att de tagit beslutet att vi fick komma tillbaka när det var rast. Det här var fredag eftermiddag så det skulle innebära måndag morgon. Det har aldrig någonsin hänt oss att vi blivit stoppade för att vi skulle störa produktionen, säger ombudsmannen Conny Delerud.

Tomas Anderson, divisionschef för Peab Bostad Stockholm, har en annan syn på det inträffade.

- De var aldrig nekade att besöka arbetsplatsen. Vi tyckte att det inte var lämpligt att de pratade med hantverkarna just då utan att de kunde vänta till rasten. Eftersom man nu kom på eftermiddagen kunde man ha väntat och pratat med dem klockan 16 om det var så viktigt.

Avdelningens ordförande Lars Berg är mycket upprörd över företagets agerande.

- Det strider både mot kollektivavtalet och förtroendemannalagen. Det är en kränkning av föreningsrätten av grova mått, som jag ser det. Det är för underligt att de håller på med sådant här. Om det beror på dumhet eller okunnighet är svårt att säga.

Det är inte första gången Byggnads anser att Peab bryter mot lagar och avtal. I spåren av den infekterade lönestriden i Östergötland har parterna haft flera förhandlingar om avtalsbrott. Vid centrala förhandlingar den 5 april nåddes en överenskommelse som innebär att Peab erkänner vissa överträdelser och betalar skadestånd. Det gäller in- och utlåning av personal samt tidrapporter som inte hanterats på rätt sätt.

- Vi är överens om att det är avtalsbrott begånget och vi är överens om skadeståndets storlek. Men jag har inte fått protokollet ännu så jag vill inte föregripa det, säger avdelningens mätningsföreståndare Roland Johansson.

Tomas Anderson medger att misstag har begåtts.

- Det var väl så att vi i okunnighet hade begått några brott mot kollektivavtalet och det är ju till för att följas av alla parter.
Hur kommer det sig att ni inte kan kollektivavtalet?

- Jo, vi kan det till punkt och pricka men det jag fått till min kännedom när jag suttit ner med Roland Johansson och diskuterat är ju sådana saker som i ett normalförhållande aldrig skulle tas upp till skadeståndsyrkande. Jag uppfattar det som ett påtryckningsmedel.

Facket anklagar dessutom Peab för att ha hotat arbetslaget i Vadstena samt att ha föreslagit löneformer som inte är tillåtna enligt avtalet.

- Det känner inte vi till och mig veterligen har det aldrig förekommit några sådana hot, säger Tomas Anderson.

Händelserna i fredags kommer också att bli föremål för ett ordentligt skadeståndskrav. Förhandlingsframställan lämnades in till Sveriges Byggindustrier i början av veckan.

Roland Johansson ser företagets agerande som rena provokationer.

- Det finns ingen hejd på dumheterna. De skickar hem gubbarna och sätter dem på lådan - ett av de bästa arbetslagen vi har här överhuvudtaget - och sedan tar de in underentreprenörer som vänder fönstren uppochner och glömmer isolera väggar. Gösta Sjöström (Peabs informationschef) säger att det är experter men jag kan garantera att en del av de här gubbarna aldrig har varit på ett bygge förr.

- Jag förstår inte hur han kan garantera det men det får stå för honom, säger Tomas Anderson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.