lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Nya avtalskrav från industrin och ingenjörer

Publicerad: 21 december 2015, 14:06

IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen har i dag överlämnat sina avtalskrav till Teknikarbetsgivarna. De kräver gemensamt 2,8 procent.

Ämnen i artikeln:

Sveriges IngenjörerIF MetallByggavtaletkollektivavtal

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Den gemensamma LO-samordningen har uteblivit i avtalsrörelsen men fem av LO:s fjorton förbund har ändå gått samman inom 6F, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko. De har redan krävt 3,2 procents löneökning.

Många har väntat på vad bland annat IF Metall och Sveriges Ingenjörer skulle lägga sig på för nivåer. Idag stod det klart att IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen kräver 2,8 procent.

Utöver de gemensamma avtalskraven har förbunden flera förbundsspecifika krav. IF Metall vill stärka arbetet med lokala lönesystem och att individgarantin ska vara högre på arbetsplatser där överenskomna lönesystem saknas. Avtalets lägsta löner ska öka mer procentuellt än de utgående lönerna.

För Sveriges Ingenjörers del krävs att rätten till tjänstledighet för innovationsarbete/näringsverksamhet förlängs från lagens 6 månader till 12 månader. De vill även förtydliga rätten till insyn och påverkan på system för befattningsvärdering vid lönesättning, skriver de i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev