Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Nya krav i kärv avtalsrörelse

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Vill Byggnads återinföra objektsanställningen? frågar Sveriges Byggindustrier apropå de nya kraven som presenterats i avtalsförhandlingarna.

Parterna modifierar sina förslag för att byggnadsavtalet ska ändras i den riktning de önskar.
Byggnads tycker att jobben styckas upp i allt för stor omfattning.

-Underentreprenörer ska inte användas för att slå sönder kollektivavtalet, vilket sker i dag, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

Sveriges Byggindustrier menar att konsekvensen av Byggnads förslag blir att alla som utför ett arbete på ett bygge måste anställas hos huvudentreprenören. Och eftersom alla inte kan erbjudas tillsvidareanställning innebär det en återgång till objektsanställningen.

-Deras krav skulle göra det omöjligt att över huvud taget ta in underentreprenörer, åtminstone på inom byggnadsavtalets område, säger Bo Antoni, vd Sveriges Byggindustrier.

Hans Tilly tycker inte att beskrivningen är rättvis.

-Det är deras vantolkning. Så beskriver de allt vi vill göra i avtalet för att få en tryggare tillvaro för byggnadsarbetarna. Vårt förslag innebär långt ifrån ett förbud mot att ta in underentreprenörer.
BI har föreslagit att den så kallade stupstockslönen ändras så att arbetsgivarna kan betala mer än grundlön, 109 kronor i timmen, i de fall parterna inte kommer överens. För att Byggnads skulle vilja diskutera förslaget ändrades det till ett förslag om att skilja mellan ersättningsnivå och lägsta lön per arbetad timme. Den senare föreslogs bli 120 kronor i timmen.

-Det har varit en diskussion om lägsta lön i branschen och då skulle vi få en lägsta godtagbara nivå som alla känner till, säger Bo Antoni.

Det andra problemet man anser sig lösa är att få upp lönen, och därmed arbetsglädjen, i de fall parterna inte kommer överens vid ackordsförhandlingar.

Byggnads anser att det minskar byggnadsarbetarnas inflytande och är inte beredda att skilja begreppen lägsta lön och ersättningsnivå. Istället vill de höja grundlönen med 15 kronor i timmen till 124 kronor i timmen. Men det avvisar BI, som hävdar att det påverkar lönebildningen i hela branschen och innebär en kostnadsökning på en miljard kronor per år i byggbranschen.

Parterna står långt ifrån varandra och man lyckades inte närma sig varandra under tisdagen. Förhandlingar återupptas på torsdag.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.