Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Nya krav på facket i Laval-propp

Publicerad: 5 november 2009, 11:02

I dag lägger regeringen fram sin proposition med åtgärder.     - Jag är glad att vi funnit en lösning som förenar den svenska modellen med EG-rätten, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.


Ett år har snart gått sedan Lavalutredningen var klar och överlämnades till regeringen. Nu är regeringen färdig med sin proposition med förslag till de åtgärder som krävts av Sverige efter EG-domstolens dom i målet.

Åtgärderna som föreslås är att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda för att fackföreningarna ska få vidta stridsåtgärder för att få till stånd ett kollektivavtal med ett utländskt företag som stationerat ut arbetstagare i Sverige.

Det innebär bland annat att kollektivavtalsvillkor som fackföreningarna vill ta strid för måste vara hämtade från ett centralt branschavtal i Sverige. Dessa får bara reglera exempelvis lön, arbetstider och semester, skriver regeringen i sitt pressmeddelande. Fackföreningarna måste också ta hänsyn till att de utstationerade arbetstagarna redan kan ha villkor som lever upp till svensk standard enligt ett utländskt kollektivavtal.

Propositionen föreslår också att Arbetsmiljöverket ska tillhandahålla information om svenska kollektivavtal för de utländska företag som vill verka i Sverige. Lagändringarna förslås börja gälla den 1 april 2010.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.