Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Nytt avtal klart i natt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Under natten lyckades parterna komma överens om ett nytt kollektivavtal för 70 000 bygg -och anläggningsarbetare. Lönen höjs med 3,20 från 1 januari 2006, motsvarande 550 kronor i månaden. Löneförhöjningarna är i linje med Teknik och Metall och därmed väntade.

Byggnads hade krävt en särskild lönesatsning på bil- och maskinförare samt dykare. Dyktillägget höjs från 44 procent till 47 procent. Bil- och maskinförarnas löner höjs med de allmänna höjningarna samt ytterligare 1,25 kronor i timmen.

Avtalsperioden är 17 månader. En klämdag i samband med nationaldagen den 6 juni införs.

Även om diskussionerna vid de senaste förhandlingstillfällena kretsat kring dessa frågor var det frågor kring partsförhållandet som stod i fokus inför avtalsrörelsen. Där blir det emellertid ytterst små förändringar.

-När det gäller de allmänna villkoren blir det få förändringar i årets avtal, säger Bo Antoni, VD Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande där han fortsätter:

-Det innebär att vi inte lyckats uppnå de direkta förändringar som ska leda till modernare kollektivavtal med ökat inflytande för medarbetarna på den egna arbetsplatsen.

På några punkter tycker dock BI att man fått igenom sina krav.

- Vi kan dock konstatera att vi har fått vissa förbättringar i arbetstidsreglerna vilka gör det möjligt att i större utsträckning ta hänsyn till ett projekts förutsättningar och medarbetarnas behov att bättre kunna kombinera ett jobb i byggbranschen med ett väl fungerande familjeliv, fortsätter Bo Antoni.

Byggnads lokalavdelning är part då övertiden överstiger 200 timmar. Vid färre timmar kan arbetsgivarna göra upp direkt med sina anställda.

Arbetsgivarna var tydliga med att förändringar i kollektivavtalet är nödvändiga om företagen och dess medarbetare ska hänga med i en allt tuffare internationell konkurrens. De fick dock inte mycket gehör för de kraven som syftade till att ta ett steg mot ett modernare kollektivavtal.

-Vi kan konstatera att omvärlden förändras snabbare än vad vi lyckats uppnå i årets avtalsrörelse, kommenterar Olle Ehrlén, ordförande Sveriges Byggindustrier.

Från Byggnads verkar man mer nöjd med det avtal parterna slöt klockan ett i natt.

-Vi fick igenom en rad principkrav. Höjningen av villkoren för bil- och maskinförare samt dykare är ett exempel. Vi betalade med pingsten mot att få klämdagen den 6 juni, där vi mötte hårdnackat motstånd inledningsvis, säger Hans Tilly.

Frågor som rör partsförhållandet kommer nu att diskuteras i partsgemensamma arbetsgrupper. Det gäller arbetsgivarnas prioriterade krav om ny förhandlingsordning vid mindre byggprojekt, där de vill göra upp direkt med arbetslaget och Byggnads krav om att facket ska bli part på anläggningsavtalets område. Det gäller också långsiktiga diskussioner om branschens lönesystem.

-Vi har positiva erfarenheter med partsgemensamma arbetsgrupper från föregående avtalsperiod, säger Olle Ehrlén. Vi har nu höga förväntningar på den arbetsgrupp som ska göra en översyn av byggbranschens lönesystem, något som vi anser vara nödvändigt för att stärka företagens internationella konkurrenskraft och på sikt trygga sysselsättningen.

Frågan om hur utländska företag som blir tillfälliga medlemmar i BI ska behandlas har parterna inte lyckats lösa. Där fortsätter förhandlingarna för att man ska nå en anpassning till det ramavtal LO och Svenskt Näringsliv kom överens om.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.