söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Nytt avtal klart inom väg- och ban

Publicerad: 1 maj 2023, 18:31

Martin Ulfving, avtalsansvarig för väg- och banavtalet på avtalsansvarig för väg- och banavtalet på Byggföretagen.

Foto: Byggföretagen

”Parterna har tagit ansvar i ett bistert konjunkturläge”, säger Martin Ulfving, avtalsansvarig för väg- och banavtalet på Byggföretagen.

Ämnen i artikeln:

AvtalsrörelsenlöneförhandlinglönerEkonomi


Avtalet mellan Byggföretagen och Seko innefattar uppgörelser om grundlöner, tillägg för arbete i bergrum och pensionsavsättningar inom ramen för märket, skriver arbetsgivarsidan i sitt pressmeddelande.

– Det känns bra att förhandlingarna gått i mål och att vi har en överenskommelse på plats, säger Martin Ulfving, avtalsansvarig för väg- och banavtalet på Byggföretagen.

Läs även: Avtal klart för tjänstemän inom bygg och anläggning

Det nya Väg- och Banavtalet gäller under perioden den 1 maj 2023 till 30 april 2025. Avtalet omfattar cirka 15 000 anställda inom bygg- och anläggningsbranschen.

Seko sade nej till arbetstiden

Seko å sin sida skriver i sitt pressmeddelande att deras egen avtalsdelegation har ”arbetat målmedvetet och engagerat med att anpassa parternas yrkanden till ett modernt avtal för våra arbetsplatser”. De skriver även att motparten Byggföretagen ”arbetat för att avtala fram arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet på arbetsplatsen och öppna upp arbetstidsavtalet till att kunna förlägga arbetstid på kvällar och helger”.

– Vi har återigen sagt nej till förändringar gällande arbetstiden då vi löser dessa frågor lokalt inom ramen för det avtal som finns i dag, säger Sandra Lindström, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Seko beskriver avtalet i korthet:

- Det nya avtalet börjar gälla 2023-05-01 och ligger inom ramen för märket som löper på 2 år med ett avtalsvärde om 7,4 procent.

- År 1, från och med 2023-05-01, höjs utgående lön med 1503 kr/mån. Ny lägsta grundlön: 31 541 kr.

- År 2, från och med 2024-05-01 höjs utgående lön med 1183 kr/mån. Ny lägsta grundlön 32 724kr.

- Avtalspensionen avsätts med 0,2 procent (till totalt 6,0 procent)

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev