Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Nytt elavtal blev klart i sista stund

Publicerad: 10 maj 2010, 13:07

Nytt elavtal klart, men EIO saknar lösningar för branschens framtid.


Elteknikföretagens arbetsgivarorganisation EIO och Elektrikerförbundet kom under lördagskvällen överens om ett nytt elektrikeravtal. Avtalet ger en lönehöjning på 3,64 procent på 24 månader. Nivån följer andra avtalsområden. Förhandlingarna har även lett till förbättringar i månadslönesystemet och ökad flexibilitet.

Avtalet undanröjde därmed i sista stund vad som kunde ha blivit en av byggbranschens värsta konflikter. Det var den 27 april som Elektrikerförbundet varslade om stridåtgärder riktade mot Skanskas, Peabs och NCC:s byggarbetsplatser. Varslet skulle ha trätt i kraft i måndags den 10 maj och därefter hade Eio varslat om lockout från den 12 maj för de anställda som omfattas av arbetsnedläggelsen.

Enligt Sveriges Byggindustriers, BI:s, uppskattning skulle omkring 35 000 byggnadsarbetare ha stått utan meningsfulla arbetsuppgifter om Elektrikerförbundets strejk och blockad hade blivit verklighet.

– Vi är mycket nöjda över att vi två parter själva kommit överens i samförstånd. Vi ser förstås med ogillande på Elektrikerförbundets varsel som redan skadat branschen, men vi är glada att hotet om en gigantisk strejk är avvärjd, kommenterar EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn det nya avtalet i ett pressmeddelande.

– Tyvärr har vi genom det nya avtalet däremot inte tagit några steg framåt för att utveckla branschen, säger Åsa Kjellberg Kahn.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News