Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Nytt kollektivavtal klart för elteknikbranschen

Publicerad: 27 april 2017, 09:32

Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Svenska Elektrikerförbundet har enats om ett nytt Installationsavtal för elteknikbranschen. Avtalet är på tre år och innebär kostnadsökningar på totalt 6,5 procent. Det följer därmed industrins märke.


Sedan på kvällen den 26 april kom parterna överens.

–  Vi har haft konstruktiva förhandlingar och är nöjda med att ha träffat ett treårigt avtal med nya reseregler för dagliga resor. Detta blir ytterligare steg på vägen mot det moderna kollektivavtal branschen behöver, säger Installatörsföretagens förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn.

Det treåriga avtalet kommer att ge medlemsföretagen arbetsro och möjlighet att jobba med utvecklingsfrågor, enligt Åsa Kjellberg Kahn.

Parterna kommer att arbeta partsgemensamt med flera viktiga utvecklingsfrågor. Bland annat ska ett nytt långsiktigt arbete ska inledas för ökad jämställdhet och fler kvinnor i branschen. Syftet är också en bättre kompetensförsörjning, bättre arbetsmiljö och säkerhetskultur.

Avtalet i korthet:

■ Avtalet träffades den 26 april och löper i tre år, med möjlighet att säga upp det sista året
■ Avtalsvärdet är 6,5 procent efter de ändringar som genomförts
■ Det handlar om en lönekostnadsökning om två procent per år samt ytterligare 0,5 procent i ”extra pensionsavsättning EIO-SEF” under perioden
■ Nya regler för dagliga resor, bättre anpassade till dagens skatteregler inklusive bostadszon och regler för servicebilar
■ Möjlighet till nattarbete efter överenskommelse med medarbetaren
■ Ytterligare två timmars arbetstidsförkortning
■ Regel om fördelning av ackordssumma när personal finns inlånad från filial
■ Flera arbetsgrupper för utveckling av kollektivavtalet

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.