Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Nytt yrkesavtal för lärlingar

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


Efter sju års förhandlande är det nya lärlingsavtalet klart med förbättringar för både företag och lärlingar. Nu har ingångslönerna stärkts och de första stegen på lönetrappan gjorts om. Det beskriver även arbetsgivarna som positivt, eftersom man måste konkurrera med unga människors alternativa arbeten för att få lärlingarna att stanna kvar i yrket. Tidigare kunde de göra ett ekonomiskt uppköp genom att istället steka hamburgare på närmsta snabbmatställe.

Alla lärlingar får nu en personlig handledare på företaget och större tyngdpunkt läggs vid att få alla att uppfatta det som en utbildningssituation. Undersökningar som BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) gjort har visat att många mer uppfattat det som en mängd timmar som ska avverkas.

-Det blir det bättre förutsättningar för hög kvalitet i utbildningen med planeringssamtal och uppföljningssamtal. Man gör en utbildningsplan för lärlingarna i företagen. Förhoppningsvis får det nya avtalet alla att bättre ta vara på den lärlingstiden och de får ett bättre välkomnande i branschen, säger Lars Tullstedt, Sveriges Byyggindustrier.
Nytt är också att ett yrkesteoretiskt prov införs.
-Lärlingarna måste klara provet för att få ut sitt yrkesbevis, säger Tony Blom på Byggnads.
Det nya yrkesutbildningsavtalet för lärlingar är en överenskommelse mellan BI och Byggnads respektive Seko. Det gäller för dem som anställs efter 1 juni 2006 på Byggnadsavtalet (inklusive R -och S-avtalen), anläggnings -och väg -och banavtalets område.

FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.