Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

”Oerhörda konsekvenser om vi hade förlorat”

Publicerad: 14 september 2016, 12:48

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, gläder sig över vinsten i Arbetsdomstolen om löner för utländska arbetare.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsSveriges ByggindustrierMats ÅkerlindICDS Constructors

– ICDS är oerhört lättade över dagens dom. De har haft ett tufft läge i flera år på grund av att de blivit anklagade för att vara ett oseriöst företag. Dessutom har de haft oron av ett stort skadeståndskrav hängande över sig. De har lidit oerhörd skada under processen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier (BI) har företrätt sin medlem ICDS Constructors gentemot Byggnads och firar dagens beslut i Arbetsdomstolen.

– Hade vi förlorat hade det fått oerhörda konsekvenser. Men nu har vi fått en enhällig dom från en domstol som är partsammansatt som visar att principerna i vårt avtal gäller, säger Mats Åkerlind.

Läs mer: Byggnads gick på en nit i Arbetsdomstolen.

Om BI hade förlorat målet hade utgångspunkten varit att all utländsk arbetskraft alltid skulle ha rätt till full lön, enligt Mats Åkerlind. Något som, menar han, bland annat skulle ha slagit undan benen för lärlingssystemet. Kravet i dag är att både svenska och utländska byggnadsarbetare måste ha ett yrkesbevis eller erkännandeintyg om yrkestillhörighet utfärdat av Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN) för att kunna få 100 procent av högsta lönen i byggavtalet. Annars gäller 88 procent av lönen. Mats Åkerlind ser dagens dom som en seger för likabehandlingsprincipen.

– Om Arbetsdomstolen hade gått på Byggnads linje om att outbildade byggnadsarbetare ska kunna begära full ersättning trots avsaknad av yrkesbevis och erkännandeintyg hade det omkullkastat hela yrkesutbildningsavtalet. Saknar man yrkesbevis ska man generellt erbjudas 88 procent av lönen, vilket gäller för arbetstagarna hos ICDS Constructors. Är man lärling erbjuds man också 88 procent av lönen. Hade domen lett till att utländska byggnadsarbetare ska erbjudas full lön hade det varit svårt att motivera ungdomar att utbilda sig i fem år för en lägre lön än outbildade, säger Mats Åkerlind förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Han tycker att det är svårbegripligt att Byggnads valt att driva ärendet, trots att de inte haft någon medlem på de aktuella byggarbetsplatserna.

– Det är glädjande att Arbetsdomstolen kommit fram till att utländska arbetstagare ska ha samma lön som svenska arbetstagare. Allt annat vore direkt diskriminerande och skulle leda till en särbehandling av svensk och utländsk arbetskraft. Det är mycket svårt att förstå varför vi ska olika löner beroende på om du kommer från Sverige eller inte, säger Mats Åkerlind förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Läs hela domen:

Hela domen finns att hämta hos Arbetsdomstolen. Klicka här för att hämta den.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.