lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Oväntad julklapp efter miss på JM

Publicerad: 17 december 2009, 10:51

JM har glömt att betala ut semesterersättning för uttagen arbetstidsförkortning ända sedan 2003. Pengarna betalas nu ut retroaktivt lagom till jul.

Ämnen i artikeln:

Byggavtaletkollektivavtal

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Det är en brist i lönesystemet som har gjort att det blivit så här, förklarar Krister Lindqvist på JM.

Under hösten uppdagades att JM inte betalat ut någon semesterersättning för uttagen arbetstidsförkortning under fem års tid. Arbetstidsförkortningen på 32 timmar per år ingår i avtalet sedan 2003.

– Det var en enskild medlem lokalt som kontrollerade sina löneutbetalningar och upptäckte att allt inte stod rätt till. Därefter tog vi en diskussion med JM centralt, säger Ingmar Rönn på Byggnads i Göteborg.

Krister Lindqvist är ansvarig för löner och förmåner på JM. Han förklarar att felet uppstått då lönearten arbetstidsförkortning inte kodades på ett korrekt sätt i lönesystemet. Felet har hängt med ända sedan arbetstidsförkortningen infördes.

– Det är svårt att veta exakt hur detta gått till eftersom det har gått några år. Vi vet inte om det tolkades som att semesterersättning inte skulle utgå för arbetstidsförkortning eller om felet bara uppstod. De som hanterade detta jobbar inte här längre, säger Krister Lindqvist.

Krister Lindqvist säger att felet är beklagligt men att det är bra att det finns skarpögda personer. Efter upptäckten har JM, vars lönesystem hanterar flera hundra olika lönearter, gått igenom samtliga för att se att de är riktigt kodade.

– Det handlar om en liten summa pengar i det här fallet och det är nog därför felet kunnat slinka igenom systemet utan att någon upptäckt det.

Sammanlagt handlar det om cirka 1,2 miljoner kronor som nu fördelas på de anställda lagom till jul. För den som jobbat heltid sedan 2004 handlar den retroaktiva semesterersättningen om cirka 2000 kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev