lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Parterna bakom märket i slutspurt

Publicerad: 24 mars 2016, 11:12

Fredagen och lördagen är ett uppehåll. Sedan återupptas förhandlingarna på påskdagen från klockan 14. Avsikten är att träffa ett kollektivavtal senast 31 mars som ska utgöra märket för övriga avtalsområden på arbetsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

IndustriavtaletmärketSveriges ByggindustrierIF MetallTeknikföretagenByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsenbyggkonkurrensexportindustri

I december presenterade IF Metall sina avtalskrav om sammantaget 2,8 procents löneökningar. Strax efteråt kom 6F med bland annat Byggnads, Elektrikerna och Seko med sina krav på 3,2 procent sedan LO hade misslyckats att samordna sina medlemsförbunds avtalskrav.
LO:s misslyckande på denna punkt är det första sedan Industriavtalet skapades 1997 på initiativ av IF Metall.
Arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv har för sin del deklarerat att märket ska hållas. Märket är den lönenivån exportindustrierna enas om som den övre gränsen utan att svensk konkurrenskraft försämras.
Sveriges Byggindustrier kräver förutom att märket måste respekteras förenklingar av Byggavtalet att ackorden inte längre ska vara tvingande huvudlöneform.
Medlingsinstitutets opartiska medlare lade i mars fram en skiss på avtal till industriarbetsgivarna som innebar ett tvåårigt avtal med samma löneökningar bägge åren men utan att ange storleken.
Den 8:e mars avvisade arbetsgivarsidan förslaget men meddelades samtidigt beredskap för ett ettårigt avtal.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev