Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Parterna gjorde upp om löner i Jönköping

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Efter en segdragen lönekonflikt i Jönköping är parterna överens. Därmed slipper byggnadsarbetarna att jobba för den så kallade stupstocken och byggföretagen slipper att halka efter tidsplanen.

Det är riktpunkten som ackorden baseras på som varit föremål för striden. Jönköping har haft en låg riktpunkt, 55 kronor. Byggnadsarbetarna har fått jobba hårt för att komma upp i de löner som ändå ligger bra till vid en nationell jämförelse.

Eftersom Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnadsarbetareförbundet inte kom överens om riktpunkten strandade löneförhandlingarna på vartenda bygge, totalt ett tiotal.

-Vi är överens och håller nu på att löser en efter en av förhandlingarna, säger Ingemar Legrell, regionchef på BI i Jönköping.

Parterna har beslutat om riktpunkten gemensamt men ackordsförhandlingarna måste sedan lösas på varje enskilt bygge för det krävs också att man är överens om timmarna för projektet.

BI har haft uppe frågan i styrelsen samt i löneutskottet och sedan pratat med Byggnads. De ville inte vara med en höjning av riktpunkten men sträckte sig till en försiktig höjning från 55 till 58 kronor.

-Det var en god kompromiss även om vi ser att vi fortfarande ligger efter med riktpunkten. För att vi ska ligga i paritet med andra krävs fortsatta höjningar och det krävs att vi hittar ett upplägg för det, säger Kjell-Åke Trygg, mätningsföreståndare på Byggnads i Jönköping.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.