Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Parterna hittade hem

Publicerad: 13 april 2010, 11:50

"Ett historiskt avtal". Så kännetecknar både Byggnads ochSveriges Byggindustrier det byggavtal som efter lång vånda blev klart påmåndagskvällen och som presenterades på en presskonferens undertisdagsförmiddagen.


Det nya byggavtalet - i moderniserad text och form - är en sammanslagning av tidigare separata byggnadsavtalet och anläggningsavtalet. Avtalet berör ungefär 80 000 byggnadsarbetare.

Avtalet rymmer en löneökning motsvarande 3,5 procent på tvåårsbasis, tydligare och begripligare löneregler, ett nytt gemensamt statistik- och granskningssystem, regler för permission, helglön och reseersättning och parterna har också kommit överens i den känsliga bemanningsfrågan.

Här är grundregeln att arbetsgivaren ska förhandla med sin motpart om behovet av inhyrning överstiger fem veckor.

Förhandlarna med Byggnads ordförande Hans Tilly och Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni i spetsen var klart nöja, och lättade.

­- Jag är väldigt glad. Det här är den största förändringen på avtalssidan inom vår bransch på flera decennier, sa Bo Antoni.

- Det rör sig om stora förändringar och nu är det viktigt att parterna får prova och känna hur det fungerar ute i verkligheten.

Hans Tilly:
- Jag har varit med i förhandlingarna i 15 år nu och det här är, precis som Bosse säger, ett stort steg. Vi har varit stökiga och bråkiga. Det hoppas jag att vi lägger bakom oss nu. Jag hoppas att avtalet stärker branschens konkurrenskraft, vilket är nödvändigt.

- Det här känns väldigt bra och lovar mycket inför de kommande årens samarbete, sa Hans Tilly.

Både Hans Tilly och Bo Antoni hyllar sina förhandlingsdelegationer som letts av Torbjörn Johansson, Byggnads, och Mats Åkerlind från BI.

- Det har varit ett mastodontarbete och vi är väldigt nöjda, sa Torbjörn Johansson.

- Vi visste på bägge sidor att vi behövde ändra våra inställningar på flera punkter och det har vi gjort. Det har funnits en konstruktiv anda och en gemensam vilja att komma fram till win-win-lösningar. Jag tycker vi hittat en väldigt bra balans, sa Mats Åkerlind.

Den tuffaste punkten under förhandlingarna ansågs allmänt ha varit bemanningsfrågan. Här blev lösningen en förhandling i två steg följt av en prövning i en nämnd om man inte lyckats komma överens. Byggnads kan också ta frågan vidare till AD. Om företaget har personal med återanställningsrättigheter är det endast jobb med löptid över fem veckor som är möjlig för inhyrning.

Lönebestämmelserna träder i kraft den 1 juni 2010, medan byggavtalet med de nya allmänna villkoren träder i kraft den 1 november.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.