Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Peab och Byggnads i tvist om fackliga rättigheter

Publicerad: 17 augusti 2016, 14:11

Peab har avslutat anställningarna för 16 provanstanställda medarbetare vid utbyggnaden av pappersfabriken i Timrå.

Byggnads anser att Peab Industri i Norr kränker medlemmarnas fackliga rättigheter. 16 byggnadsarbetare har sagts upp. Enligt företaget handlar det om att man inte har kunnat nå en överenskommelse om lönerna


Tvisten mellan Peab och Byggnads rör byggföretagets entreprenad vid utbyggnaden av SCA:s pappersfabrik i Timrå. Facket och byggföretaget inte lyckats komma överens om löner och villkor. De lokala förhandlingarna strandade och har nu gått till central förhandling.

I början av juli avslutade Peab anställningarna för 16 av Byggnads medlemmar. I stället har man tagit in en underentreprenör som ska göra jobbet.

– Det menar vi är en kränkning av både facket och av de berörda medlemmarna, säger Jim Sundelin, ordförande Byggnads Mellannorrland.

Han ser allvarligt på företagets agerande.

– Den här åtgärden har man gjort för att skada Byggnads medlemmar, säger han.

Enligt Urban Alm, förhandlingschef på Peab, stämmer det att företaget har valt att avsluta 16 provanställda medarbetare. Ytterligare två har sagt upp sig själva. Peab har i dag cirka 45 fastanställda som jobbar i projektet.

– Att vi har avslutat anställningarna beror absolut inte på att de är medlemmar i facket. Det handlar om att vi inte kom överens om lönen efter långa förhandlingar. Vi har erbjudit både prestationslön, som i normalfallet skulle motsvara en månadslön på cirka 35 000 kronor, vilket är en marknadsmässig lön i Sundsvallsområdet, och månadslön, säger Urban Alm.

Den 15 augusti inleddes de centrala förhandlingarna. Nästa förhandlingstillfälle är satt till den 30 augusti.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.