Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Polska egenföretagare i fortsatt strid med facket

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Peter Jissbom har via företaget Polenkonsulten hjälpt över 300 polska F-skattare in på den svenska byggmarknaden. Som egna företagare kan de själva bestämma sin lönenivå.

Byggnads kallar det slavhandel och kräver att de ska jobba efter svenska kollektivavtal. Samtidigt som striden pågår jobbar de polska egenföretagarna vidare och Polenkonsulten har nu fått konkurrens av flera liknande företag. Bara i Skåne finns över 30 stycken.

1998 hjälpte Peter Jissbom sex polska egenföretagare att söka svensk F-skatt och momsregistera dem. Han behövde hjälp med arbeten på en mindre hyresfastighet och eftersom han har polska föräldrar och talar flytande polska var det naturligt att vända sig dit.

Det blev starten till en verksamhet som växte snabbt.
Polenkonsulten AB omsätter ungefär 16 miljoner kronor årligen.

-Jag var först i Sverige, sedan har detta växt. Nu är det många konkurrenter som håller på med samma sak. Vi är inte särskilt stora längre och det går lite trögt just nu, säger Peter Jissbom.
Han är noga med att påpeka att han driver en konsultfirma med uppdrag åt självständiga polska egenföretagare. Han reagerar direkt på frågan om hur många företagare de har knutna till sig.

-Vi har inga knutna till oss, vi är ett konsultföretag.

Vad gör Polenkonsulten?
-Affärsidén är att erbjuda utländska företag tolk, koordinering, administrativ service, hjälpa till med registrering av moms, sköta marknadsföring och bistå vid redovisning.

Kritiken har varit hård. Byggnadsarbetareförbundet hävdar att han utnyttjar arbetslösa polacker, förser dem med F-skattsedel och låter dem jobba under förhållanden som inte är i närheten av vad som föreskrivs i svenska kollektivavtal.

Bengt Sävström, ombudsman på Byggnads i Helsingborg:

-Vi tycker inte att de uppfyller kriterierna för att vara egna företagare och har begärt kollektivavtal på flera arbetsplatser. Där har beställarna stått för materialet och de har i princip bara sålt sina händer som vilken snickare på Peab eller Skanska som helst och sedan debiterat per timme.
Peter Jissbom poängterar att han inte förser någon med F-skattsedel, det gör skatteverket. Och några kollektivavtal tänker han inte skriva på. Eftersom byggnadsarbetarna är egna företagare behövs inte det.

Vid ett tillfälle tröttnade han på Byggnads agerande och polisanmälde Bengt Sävström och en annan ombudsman eftersom han ansåg att de förföljde polackerna.

-Det är en mänsklig rättighet att få bedriva företag och det är inget som fackpampar kan ta ifrån en, säger Jissbom.

Är det inte du som ser till att de blir företagare?
-Nej, de är företagare i sitt hemland sen många år tillbaka. Och det är en rättighet man har att få bedriva näringsverksamhet här i Sverige och i övriga EU-länder.

Egenföretagarna debiterar mellan 170 och 175 kronor, vilket kan jämföras med en svensk byggmästare som tar kring 300 kronor.

-De tar jobb från andra genom priser som ingen svensk kan konkurrera med, hävdar facket.

Är inte det lönedumpning?
-Jag vet inte vad ordet lönedumpning betyder men det är ju fri konkurrens här i landet. Facket kritiserade NCC och andra företag i Sverige för att de trissat upp priserna genom kartellbildning i samband med "asfaltskartellen". Men nu när det dräller in billiga utländska företagare kallar man det "illojal konkurrens". Skall facket bestämma ett mellanpris för vad företag skall debitera? Då är facket den största kartellen i Sverige.

Förstår du dem som hävdar att du ser till att svenska byggnadsarbetare blir arbetslösa?
-Jag ser inte till att någon svensk blir arbetslös. Jag ser till att arbeten som aldrig hade blivit utförda på grund av att det är för dyrt i Sverige, och alla arbeten som svenskar inte vill åta sig, nu blir utförda.

Hur känns det att vara en av fackets värsta fiender?
-Eftersom detta är en helt laglig verksamhet, så sover jag väldigt skönt om nätterna.

Peter Jissbom hänvisar till en skatterevision som gjordes 2004 där Skatteverket ville få polackerna eftertaxerade i Sverige men inte hade något att invända mot bolagets verksamhet.

Anders Fritzon, revisor vid Skatteverket, ledde revisionen. Det finns inga beslut från Skatteverket och enligt Fritzon beror det på att Peter Jissbom vidtog egna åtgärder i samband med revisionen. Mer vill han inte säga mer utan uttrycker sig bara generellt:

-Vår inställning är att de ofta är så uppbundna vid förmedlarna att det är frågan om anställningar.
Lars Vikingsson var under ett halvår anställd som säljare på Polenkonsulten men startade en konkurrerande verksamhet, Byggbemanning, där baltiska byggnadsarbetare blev delägare i hans kommanditbolag. Upplägget var juridiskt hållbart men bolaget saknade både bokföring och revisor och Vikingsson dömdes till fängelse.

-Blanda inte ihop mig med Vikingsson, säger Peter Jissbom i dag och Polenkonsulten som anklagats för mycket har aldrig fällts för några oegentligheter.

I samband med EU-utvidgningen minskade antalet företagare som de hjälpte, från 85 till 35 över sommaren, och nu är de inte mer än ett tiotal.

Det är många andra som tagit upp samma affärsidé.

-Bara i Skåne finns ett par tusen byggnadsarbetare från de nya EU-länderna. Det är 30-40 aktörer av skilda storlekar som förmedlar arbetskraft, säger Bengt Sävström.

EU-utvidgningen har förenklat för företagarna men Peter Jissbom poängterar att de polska företagarna hade rätt att erbjuda sina tjänster även innan EU-utvidgningen. Om framtiden för Polenkonsulten säger han att konsulter alltid kommer att behövas. Och striden med facket lär fortsätta.

-Vi håller på att omorganisera oss för att kunna göra fler arbetsplatsbesök. Vår inställning är fortfarande att de är anställda och vi kommer att kräva kollektivavtal. Så jag räknar med fler dispyter, säger Bengt Sävström.

Samtidigt har Peter Jissbom fler fajter att ta. En mot en tidigare anställd som kräver företaget på mer lön och en mot Skatteverket.

-Bolaget anser sig ha blivit påfört felaktiga avgifter och eftersom dessa är tvistiga beslutade skattmasen om anstånd med betalning efter bolagets begäran. Om bolaget skulle förlora tvisten så finns det pengar att betala dessa avgifter.

Bolaget har gått bra och genererat några miljoner i vinst varje år. Peter Jissbom deklarerade 2003 för en förvärvsinkomst på 1,3 miljoner kronor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.