Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Polske byggföretagaren kommer inte att skriva kollektivavtal

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV FREDRIK KARLSSON

Det polska byggföretaget Proxy B bygger om sommarrestaurangen Tallhyddan i Nolhagaparken i Alingsås. Utanför hänger röda anslag på träden. Byggnadsarbetareförbundet har försatt arbetsplatsen i blockad eftersom byggmästaren inte vill skriva kollektivavtal. Nu väljer byggföretagets ägare Wieslaw Nichnerowicz att för första gången ge sin syn på situationen.

-Jag kommer inte att skriva på något avtal, det finns ingen anledning till det, säger Wieslaw Nichnerowicz.

Han talar själv bara polska och tyska och det är Rafal Lipsky, byggnadsarbetaren som jobbar för Proxy B på bygget i Alingsås, som agerar tolk.

Proxy B beskrivs som ett företag med stor internationell erfarenhet.

-Det är första gången i livet jag stöter på de här problemen, i övriga Europa har det aldrig varit några problem. Jag förstår inte vad det handlar om, det måste vara något politiskt, säger Wieslaw Nichnerowicz.

Hans inställning är tydlig: han kommer inte att skriva på något kollektivavtal och han kommer inte att låta Byggnads blockad få hindra dem.

Rafal Lipsky:
-Vi måste avsluta bygget. Nu är det lite papper på träden men det betyder ingenting.

Det är ingen tvekan om att han står bakom företagsägaren och han har svårt att förstå det svenska fackets agerande. Han är nöjd med sina arbetsförhållanden.

-Vi har mycket bra betalt. Det har stått i tidningarna att vi tjänar 60-70 kronor i timmen men det är inte rätt. Jag förstår inte det här.

Rafal Lipsky säger att de tjänar 2000 Euro i månaden, vilket motsvarar 17 900 kronor. Jämförelsen med svenska förhållanden kräver en omräkning till timlön och den beror på hur många timmar polackerna jobbar. Arbetstiden beror, enligt Rafal Lipsky, på vädret. De brukar jobba 8-9 timmar om dagen, ibland lördag och söndag också. Med 40 timmars arbetsvecka blir det drygt 100 kronor i timmen. Med 60-timmarsveckor blir det 70 kronor i timmen.

En svensk byggnadsarbetare tjänar mycket mer än så. Genomsnittsförtjänsten i Borås är 128 kronor vid tidlön och 146 kronor vid ackord, vilket ger en månadslön på mellan 22 200 och 25 400 kronor.

Fackets avsikt är att skriva kollektivavtal med företaget och det är för att de vägrar som Byggnads tagit till stridsåtgärder. Med kollektivavtal blir det Byggnads lokalavdelning som företräder arbetarna när de ska löneförhandla med sin arbetsgivare.

Vi frågar via Rafal Lipsky varför företaget inte vill skriva på ett kollektivavtal.

-För det första för att vi då ska rätta oss efter avtalet som är en tjock bok på svenska som vi inte förstår. För det andra så handlar det om vad vi ska göra för facket men inte vad de kan göra för oss.

Han fortsätter med ett tredje skäl:

-Vi är bara här för några månader. Varför ska vi då skriva på? Det är inte nödvändigt för oss. 20 april åker vi tillbaka till Polen.

Wieslaw Nichnerowicz har en son som också är byggmästare. Han heter Rafal Nichnerowicz och hans företag Optima bygger två villor i Ljungbyholm. Byggnads avdelning i Kalmar har begärt byggena i blockad och den träder i kraft 1 mars. Fast de är i princip klara med bygget, enligt hans far.

Läs också: "Inga kontakter mellan företaget och Byggnads trots blockad"
[TOR 050224 14:36]

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.