Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Seger för facket när tjänstedirektiv skrivs om

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV FREDRIK KARLSSON

Tjänstedirektivet måste skrivas om. Det enades EU:s regeringschefer om på onsdagskvällen. Beslutet är en stor seger för fackföreningsrörelsen - inte minst det svenska facket.

-Jag tycker att det är väldigt bra att tjänstedirektivet ska ses över och omarbetas, säger Hans Tilly, Byggnadsarbetareförbundets ordförande.

EU-kommission har utarbetat ett förslag till tjänstedirektiv som ska reglera förhållandena när företag från ett EU-land utför arbete i ett annat medlemsland. Förslaget skulle i princip innebära fri handel med tjänster över nationsgränserna och kollektivavtalens värde skulle urholkas. Den så kallade ursprungslandsprincipen innebär att ett utländskt företag ska kunna utföra arbete i Sverige och betala löner efter de nivåer som gäller i företagets hemland.

Svenska byggföretag skulle få svårt att konkurrera med en betydligt lägre lönenivå och svenska byggnadsarbetare skulle få svårt att klara konkurrensen om de svenska byggjobben. Byggnadsarbetareförbundet såg hotet.

-Inom den fackliga rörelsen har vi lagt ner mycket arbete på att lyfta upp den oro som vi har, säger Hans Tilly.

Europafacket har protesterat eftersom man anser att det föreslagna direktivet skulle leda till en dumpning av löner och anställningsvillkor.

EU:s regeringschefer beslöt att låta kommissionen skriva om det hårdast kritiserade delarna av tjänstedirektivet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.