Byggavtal & Löner
Seko kräver 2,8 procent
Publicerad: 2 februari 2017, 09:52
Tomas Weis, biträdande förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm
Under gårdagen växlade Sveriges Byggindustrier och Seko bud med varandra. Arbetsgivarna vill öka möjligheterna till individuell lönesättning för anställda inom väg- och ban. Facket kräver minst 2,8 procents löneökning.
Det avtal som gäller för väg- och ban går ut 30 april. Sveriges Byggindustriers (BI) målsättning i årets avtalsrörelse är att utveckla kollektivavtalen, skapa mer ordning och reda och att verka för att fler väljer att arbeta i bygg- och installationssektorn.
– För väg- och banavtalet har vi samma grundläggande ambition som för byggavtalet. Vi vill få fler företag att omfattas av kollektivavtalen och vi vill underlätta så att fler söker sig till sektorn, säger Tomas Weis, biträdande förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
Han fortsätter:
– En fungerande infrastruktur är nödvändig för att människor ska kunna pendla till och från jobbet och för att vi ska kunna transportera varor. Infrastruktursatsningar kommer att krävas som ett komplement till det rekordbyggande som kommer att ske under de kommande tio åren. Annars försvåras möjligheterna för människor att hitta nytt jobb, för företag att rekrytera ny personal och det tvingar studenter att tacka nej till utbildningar. Vi måste tillsammans med våra avtalsparter ta vårt ansvar genom att bedriva avtalsförhandlingarna i samförstånd och ta sikte på de långsiktiga frågorna för bygg- och installationssektorn, säger Tomas Weis.
Den övergripande målsättningen för Sveriges Byggindustrier är att arbetsgrupper tillsätts för att arbeta fram långsiktigt hållbara lösningar i väg- och banavtalet. Utöver det innehåller yrkandena bland annat att skapa tydligare regler för tillfällen där flera kollektivavtal är aktuella så att det blir lättare för alla parter att veta vad som gäller. Dessutom vill BI se förändrade arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet. Det skulle exempelvis kunna ske genom att utöka förläggningen av den ordinarie arbetstiden från måndag till fredag till alla dagar i veckan. BI vill även öka möjligheterna till individuell lön.
Seko å sin sida kräver löneökningar på 2,8 procent och för de med tidsbegränsad anställning så ska lönen sättas med minst snittlönen för varje yrke eller kategori i företaget. Dessutom vill Seko att medarbetare som är utlånade ska få samma lön och avtalade villkor som anställda har på den arbetsplats de är utlånade till.
Ytterligare krav från Seko är att anställningsavtal inte ska få understiga tio arbetsdagar och att avsättning till avtalspension ska bli högre.
– Yrkandena är baserade på motioner från medlemmarna. Kraven utgår till stor del från de allt otryggare anställningsvillkoren för väg- och anläggningsarbetare, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko.
Parternas yrkanden
Vill du läsa mer om avtalsrörelsen?
Vi bevakar avtalsrörelsen inom samhällsbyggnadssektorn. Fokus ligger på Byggavtalet som förhandlas av Sveriges Byggindustrier och Byggnads, men vi följer även förhandlingarna om andra avtal som är viktiga för sektorn, till exempel Väg- och banavtalet, Tjänstemannaavtalet, Installationsavtalet och Måleriavtalet.
Vill du läsa fler nyheter om avtalsrörelsen så finns de samlade på vår undersida Avtalsrörelsen 2017.