Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Seko kräver tryggare anställningar

Publicerad: 3 februari 2016, 16:21

Tryggare anställningar, utökat huvudentreprenörsansvar och regler för att öka den personliga integriteten. Det är, förutom löneökningar om lägst 3,2 procent, fackförbundet Sekos krav i de yrkanden som lämnades till Sveriges Byggindustrier i tisdags. Sveriges Byggindustrier vill dock frysa lönerna.


Väg- och banavtalet mellan Seko och Sveriges byggindustrier omfattar ungefär 12 000 Seko-medlemmar. De arbetar med byggande och underhåll av väg och järnväg. Nuvarande väg- och banavtal går ut den 30 april 2016.

Enligt de avtalskrav som växlades förra veckan kräver Seko löneökningar på lägst 3,2 procent. Sekos yrkanden följer den avtalsplattform som 6F-förbunden har fastställt tidigare i år.

Fackförbundet har även yrkande kring visstidsanställningar, underentreprenörer och medlemmarnas personliga integritet.

– Otryggheten med korta anställningar, ”daglöneri”, breder ut sig. Många medlemmar känner dessutom att den personliga integriteten kränkts. I dag är både arbetsgivare och arbetstagare ofta villrådiga. Det behövs branschregler kring detta som man kan förhålla sig till, säger Björn-Inge Björnberg, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Seko ställer också krav på ett utökat huvudentreprenörsansvar, eftersom man upplever att antalet underentreprenörer i kedjor blir fler.

Sveriges Byggindustrier har tidigare uttryckt oro över att man upplever att fackförbunden inte tar ansvar för lönebildningen.

– Vi arbetsgivare inom byggsektorn har enats om att vi inte tecknar några avtal över industrinormen, sa Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i samband med att 6F överlämnade sina avtalskrav.

Han tycker det är anmärkningsvärt att 6F frångår industrins lönemärke och därmed inte känns vid att Sverige står inför mycket stora utmaningar framöver.

– 6F spelar rysk roulett med svenska företag när de väljer att frångå praxis. Byggsektorn är redan konkurrensutsatt och utländska företag konkurrerar allt oftare på hemmaplan. För att konkurrenskraften ska stärkas krävs att löneökningstakten anpassas så att kostnadsutvecklingen i Sverige inte blir högre än den i våra konkurrentländer, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

I sina yrkanden till Seko kräver Sveriges Byggindustrier bland annat att grundlönen fryses på dagens nivå. Motiveringen är bland annat att lägsta lönen i Väg- och Banavtalet på 25 926 kronor per månad redan överstiger den genomsnittliga lönen hos övriga medlemmar i LO.

Sveriges Byggindustrier vill också införa en ny tidsbegränsad anställningsform på 18 månader, en så kallad introduktionsanställning, för att underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.