Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Sex fackförbund ska samverka

Publicerad: 17 september 2009, 12:16

Ordföranden i sex LO-förbund med Seko och Byggnads i spetsen satt på torsdagsmorgonen på scenen i Folkets hus vid Norra Bantorget och signerade samarbetsavtalet som ska vända fackens kris.


Om det lyckas denna gång blir det i så fall tredje gången gillt för facken i byggsektorn. Tidigare har Målarna, Elektrikerförbundet, Fastighets och Byggnads försökt sig på en storförbundslösning, BUS , men misslyckats. Häromåret gjorde Målarna och Byggnads motsvarande försök till samgående utan framgång.

När nu Seko med sina 136 000 medlemmar, Byggnads med 114 000, Transport med 62 000, elektrikerna med 26 000, Fastighets med 22 000 och Målarna med 16 000 får samarbetet en lösligare form.

Siktet inställt på att ge de sex förbunden lägre kostnader.
Flera av förbunden i ”Sex fackförbund i samverkan”, 6 F, har fått svårt att täcka sina kostnader med sina löpande intäkter och har svårt att locka nya medlemmar för att ersätta alla dem som lämnar facken.

- När vi startar nya verksamheter i våra förbund, kommer vi först att titta på hur vi ska kunna göra det som gemensamma satsningar, säger Hans Tilly, Byggnads.

Men tanken är framför allt att resurser som idag binds upp på kanslier och lokala kontor runt om i landet på sikt ska kunnas samordnas och därmed bli kostnadseffektivare.

Resurser ska på det sättet frigöras för mer offensiva satsningar betonade samtliga sex ordförandena, Janne Rudén från Seko, Hans Tilly, Byggnads, Jonas Wallin, SEF, Hans Öhlund, Fastighets, Lars Lindgren, Transport och Lars-Åke Lundin, Målarna.

- Vi ska märkas mycket mer ute på arbetsplatserna. Vi måste frigöra pengar för att bli starkare där, säger Hans Tilly.

På presskonferensen direkt efter avtalsskrivandet på Sekokongressen, förklarade de sex att inför kommande avtalsrörelse står lönekampen högst upp på agendan. Ingen vill utan vidare ge IF Metall chansen att gå ut först för att sätta märket, lägga nivån för övriga avtalsområden.

Siktet är inställt på reallöneförbättringar redan genom centrala avtalet, sade Janne Rudén till sina kongressombud och fick applåder. Talet från arbetsgivarsidan om en nollmarginal på central nivå uppfattas av de sex som en klar risk att förhandlingarna slutar i konflikt.

Vid sidan av sparmålen, satsningar på lokal närvaro, så ska de sex använda ökande resurser till opinionsbildning både mot politiker och inåt, mot arbetsmarknaden. Samarbetet ska ge ett starkare och slagkraftigare fack och ge medlemmarna högre reallöner och bättre anställningsvillkor, enligt de formulerade målen.

Avsikten med avtalets lösliga utformning är att ge de enskilda förbunden makt och kraft från den samlade styrkan hos sex förbund samtidigt som varje enskilt förbund förhandlar enskilt om sina hjärtefrågor.

På så sätt ska Byggnads få stöd för sina krav på fortsatt ackordstvång vid nyproduktion trots att övriga förbund har andra och flexiblare lösningar kring prestationslöner och tidlönesystem, betonade de sex ordförandena.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.