söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Skarpt läge för personalliggare

Publicerad: 1 juli 2016, 10:49

Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson

Skatteverket överger den mjuka linje som de hållit sedan årsskiftet och börjar nu ta ut kontrollavgifter på de byggarbetsplatser som ännu inte infört elektronisk personalliggare. ”Vissa aktörer har sett vår mjuka linje som ett halvårs dispens och ligger därför efter i förberedelserna”, säger Conny Svensson, Skatteverket.

Ämnen i artikeln:

personalliggareID06SkatteverketByggavtaletkollektivavtal

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Den 1 januari 2016 blev det lag att föra elektronisk personalliggare på byggarbetsplatser. Men senhösten 2015 fanns fortfarande en osäkerhet kring hur lagen skulle tillämpas. Skatteverket meddelade då att de skulle hålla en mjuk linje första halvåret 2016 och vara återhållsamma med att ta ut kontrollavgifter.

Läs mer: Kontrollavgifter för personalliggare skjuts på framtiden.

Nu överger Skatteverket den mjuka linjen och börjar ta ut kontrollavgifter i de fall lagkraven inte är uppfyllda.

– Vissa aktörer har sett vår mjuka linje som ett halvårs dispens och ligger därför efter i förberedelserna. Vi har inte för avsikt att förlänga den mjuka linjen utan kommer att börja ta ut kontrollavgifter vid halvårsskiftet som planerat, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

För två veckor sedan sa Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier och talesperson för Byggbranschen i samverkan, till Byggindustrin att det krävs ytterligare tid för att få systemet med personalliggare att fungera bra. Han efterlyste en fortsatt bra dialog mellan branschen och Skatteverket.

Läs mer: Peter Löfgren: "Vi är inne i en läroperiod".

Under första halvåret 2016 har Skatteverket kontrollerat närmare 6000 företag vid sina arbetsplatsbesök.

– Det har funnits grund för avgift vid det stora flertalet av våra kontrollbesök, säger Conny Svensson.

Han berättar att det framförallt handlat om verksamma personer som inte är registrerade i personalliggaren och svårigheter att få tillgång till personalliggaren. Ett problem som Skatteverket ofta stött på är att den kontaktperson som finns angiven i bygganmälan inte är tillgänglig eller inte känner till sin roll.

Så mycket kostar det

Från och med den 1 juli börjar Skatteverket ta ut kontrollavgifter från dem som inte följer lagen om personalliggare. Exempel på avgifter:

■ 25 000 kronor – om du missat att anmäla ett bygge till Skatteverket.
■ 12 500 kronor – om Skatteverkets personal inte får tillgång till personalliggaren.
■ 2 500 kronor – om Skatteverket hittar en person på arbetsplatsen som inte är registrerad i personalliggaren (per person).

Skatteverket gör en bedömning i varje enskilt fall. De har rätt att ta bort avgiften eller ta ut halva avgiften. De har också möjlighet att förelägga om vite, då handlar det om högre belopp.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev