Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Skivfabriker stängde i protest

Publicerad: 29 oktober 2010, 09:06

I fredags, 29 oktober, stängdes skivfabriker över hela Europa under två timmar för att protestera mot stöden till bioenergisektorn.


I dag stängs skivfabriker över hela Europa under två timmar för att protestera mot stöden till bioenergisektorn.

Det är skivindustrin som vill kunna konkurrera med energisektorn på lika villkor.

Men Trä- och Möbelföretagen menar att det ur miljösynpunkt vore bättre att bränna återvunna trädprodukter.

– Det skulle vara bättre för både miljön och svensk träindustri om stöden riktades till att bränna återvunnen träråvara i stället för att bränna träråvaran tidigt i värdekedjan, säger Peter Hillbom, vd på Karlit, i ett pressmeddelande.

I Italien stängs 17 skivfabriker i protest. En fråga som för närvarande utreds är i vilken utsträckning det är okej att stödja en industri på bekostnad av en annan inom EU. Kommissionen har tidigare riktat kritik mot de länder som har velat ge stöd åt inhemsk bilindustri.

Daniel Wennick, chef Bygga inom TMF, bekräftar att en utredning om huruvida stöden till bioenergisektorn bryter mot villkoren på EU:s inre marknad håller på att förberedas.

EPF (European Panel Federation) som anordnar denna protestaktion finns representerade i 29 länder. Totalt är 180 skivfabriker medlemmar i organisationen med en omsättning på 25 miljarder euro 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.