Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Sparkade letter ersattes av billiga F-skattare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Trots att ett villabygge i Örebrotrakten satts i blockad vägrar Bygg-Letts ägare Malischa Låsberg att skriva på kollektivavtal. Nu hyr han in F-skattare som för 111 kronor i timmen bygger klart villan. På Byggnadsarbetareförbundet har man dock inga planer på att häva blockaden.

-Den kommer att pågå tills Bygg-Lett skriver på kollektivavtal. Vi har också hittat andra arbetsplatser där företaget jobbar, de har fortfarande anställda, säger Lars-Åke Söderholm, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Malischa Låsberg medger att han har fler byggprojekt men vill inte säga så mycket mer om det. För i ett par fall har Byggnads upptäckt hans byggprojekt, krävt kollektivavtal och beställarna har sagt upp kontraktet.

Malischa Låsberg kommer inte att teckna kollektivavtal.

-Jag anställer folk till en låg lön och de är villiga att jobba till den lönen. De är här i ett halvår och spenderar sedan pengarna i sina hemländer. Det finns ju ingen lag på att man ska ha kollektivavtal.

Varför kan du inte skriva på ett kollektivavtal?
-Med de jobben jag har konkurrerar jag inte med de större företagen utan med svartarbete. Jag har inte de jobben att jag kan betala löner efter kollektivavtal.

Malischa Låsberg fortsätter:
-Man säger att det är frivilligt och sedan att jag måste skriva på. Då är det fel i systemet, det hade varit bättre att sätta en minimilön så vet alla vad som gäller. Nu framstår jag som en skurk men om det är frivilligt ska jag inte ens behöva säga varför jag inte skriver på.

Den främsta striden står nu vid en villa i Opphammar. Byggnads blockadskyltar möter utanför men där inne pågår arbetet.
I samband med blockaden blev de lettiska byggnadsarbetarna uppsagda. I stället etablerades ett samarbete med Mats Björnsson och företaget Euro4work.

-Det är som ett bemanningsföretag och jag har nu skjutit problematiken till Mats Björnsson. Han har lovat att skriva på avtal om Byggnads kräver det, säger Malischa Låsberg.

Euro4work är ett kommanditbolag som erbjuder svenska byggföretag billig arbetskraft. Byggnadsarbetarna, än så länge estniska medborgare, blir delägare i företaget och genom ett gemensamt datasystem skriver de själva ut fakturor åt kunderna. Nio kommanditbolag har registrerats för olika branscher men huvuddelen av verksamheten finns inom bygg.
Mats Björnsson gör ingen hemlighet av att affärsidén är att slipa det han kallar "kollektivavtalsproblematiken". Ett kollektivavtal reglerar arbetsförhållanden för anställd personal men i Euro4work finns bara företagsägare, ingen personal.

Björnssons affärer går strålande. För två månader sedan, när bolaget var nytt på marknaden, uppgav Mats Björnsson för tidningen Byggindustrin att han hade ett 15-tal byggare igång. Nu säger han att det rör sig om ett 60-tal.
15 delägare jobbar vid villan i Opphammar och debiterar 111 kronor i timmen för sitt arbete.

Mats Björnsson driver det aktiebolag som står som komplementär i kommanditbolaget. Han betalar momsen men delägarna står själva för övriga skatter.

-Jag är beredd att skriva på kollektivavtal men då ser de att det där pappret bara är vatten värt. Jag skriver gärna på vilken minut som helst, säger Mats Björnsson.

Byggnads köper inte företagsupplägget:

-F-skattarna är att betrakta som anställda. Det här är bara ett försök att kringgå reglerna, säger Lars-Åke Söderholm.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.