Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Strejk hotar på 120 arbetsplatser

Publicerad: 24 februari 2012, 14:26

Om BI och Byggnads inte kommer överens om lönerna träder stridsåtgärder i kraft från den 7 mars.


Byggnads konfliktvarslar: 3 000 medlemmar kan tas ut i strejk. Varslet gäller total arbetsnedläggelse på omkring 120 arbetsplatser. Ett 30-tal företag berörs. Stridsåtgärderna träder i kraft i två steg, den 7 mars och den 14 mars, om parterna inte har kommit överens dessförinnan.

Varslet lades den 24 februari.

– Det här är mycket beklagligt, vi har inte råd med konflikter, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI.

I ett pressmeddelande skriver BI: ”Svensk byggindustri står inför samma situation som varvsindustrin och tekoindustrin gjorde på sjuttiotalet. Byggindustrin riskerar att slås ut av internationell konkurrens. På grund av ständiga konflikter på arbetsplatserna med omfattande produktionsstörningar är de svenska byggföretagen inte längre tillräckligt konkurrenskraftiga.”

– Det kanske låter drastiskt. Men faktum är att det finns stora svenska byggföretag som inte har tagit ett enda stort uppdrag inom infrastrukturbyggande på flera år, säger Mats Åkerlind.

De två stora frågorna nu är lönehöjningar och retroaktiva löner efter strandade förhandlingar.

Av varslet framgår det däremot att Byggnads har släppt sitt krav på att avtalsförhandlingarna också ska handla om säkerheten på arbetsplatserna.
Den 23 februari gick BI till Arbetsdomstolen med en begäran om att Byggnads uppsägning av avtalet den 17 februari bara ska få gälla löner och ersättningar.

I ett pressmeddelande skriver Byggnads: ”Byggnads hade önskat att Sveriges Byggindustrier skulle ta byggnadsarbetarna säkerhet och hälsa på allvar och förhandla om dessa frågor. Sveriges Byggindustriers rigida hållning medför att de tar på sig ett stort ansvar för varje dödsolycka som tyvärr kommer att ske under 2012”.

BI har dragit i gång en stor satsning på arbetsmiljö och säkerhet och pekar på att årets avtalsrörelse bara ska ta upp lönefrågan.

Men i Byggindustrin 7.12 sa Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson:

– Vi kan inte släppa detta till ett projekt som BI äger, även om resultatet kanske skulle bli lika bra.

Samtidigt sa han att det då fanns tre fundamentala frågor i avtalsförhandlingarna: Lönerna, säkerheten på byggena och retroaktiva löner efter att förhandlingar har strandat.

Förutom lönerna återstår nu de retroaktiva lönerna och den största knäckfrågan är nu lönerna. BI pekar på det så kallade märket i industriavtalet, 2,6 procent. Byggnads hänvisar till samordningen inom LO och kräver 3,5 procent.

Det tre medlarna Bengt KÅ Johansson, Malte Eriksson och Lars Josefsson arbetar vidare med att lotsa parterna fram till ett avtal.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.