Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Strejkerna slår hårt

Publicerad: 12 april 2016, 10:58

Nåiden Bygg i Luleå är ett av de företag som drabbas av strejken i dag. "Det är åt helvete. De finns inga motiv för strejk", säger Peo Patomella, en av ägarna till Nåiden Bygg.


Företaget är dubbelt drabbat av konflikten. I dag togs företagets byggnadsarbetare på bostadsprojektet Stadsön i Gammelstan ut i strejk och i fredags förra veckan, den 8 april, gick målarna ut i strejk på företagets absolut största projekt just nu – hotellet Trädkronan i Piteå som är planerat att öppna i sommar.

– Vi har totalt över 100 man på det projektet. Blir strejken långvarig måste vi stänga bygget, säger Peo Patomella.

Strejkerna står slår i flera led.

– På Stadsön drabbas vi direkt, där är det våra egna gubbar, och på Trädkronan kan våra egna gubbar och underentreprenörer inte komma fram om inte målarna är klara. Det är som ett gerillakrig, säger Peo Patomella.

Hur stor den ekonomiska skadan för företaget blir i slutänden har Peo Patomella inte klart för sig ännu, men den kommer att bli kännbar, det är han säker på.

Efter att ha lyssnat på Byggnadsordförande Johan Lindholm på Sveriges Radio P1 på tisdagsmorgonen har han svårt att förstå fackets motiv.

– Jag hade förstått det om det var en låglönegrupp, men nu fattar jag ingenting. Johan Lindholm är som en LP-skiva som har hakat upp sig. Vi välkomnar både mångfald och kvinnor, säger Peo Patomella.

Och ordning och reda tycker han är en förutsättning för att bedriva verksamhet i ett byggföretag.

– Det är helt fantastiskt att vi har infört Id06 och att Skatteverket nu kan göra sina kontroller. Ingen är gladare än vi om vi slipper svart arbetskraft i branschen, säger Peo Patomella.

Han upplever inte att Nåiden Bygg har så stora problem med långa entreprenadkedjor.

– Ibland har vi någon underentreprenör som tar in UE, men då måste de kollas upp och godkännas av oss. Här uppe känner vi också till de flesta företagen och gör vi det inte så kollar vi upp dem, säger Peo Patomella.

Han säger att företaget vill vara den bästa samarbetsparten till samtliga aktörer såsom egen personal, beställare, myndigheter, underentreprenörer, fackföreningar med mera.

– Här uppe har vi en fantastisk dialog med Byggnads. Inför varje projekt har vi en diskussion om vilken lönemodell vi ska använda och gubbarna får vara med och tycka till. Byggnads måste konkretisera vad de vill. Jag förstår inte deras krav. Vad är ordning och reda? Undrar Peo Patomella.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News