Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Stridsåtgärder som inte syftar till att nå kollektivavtal förbjuds

Publicerad: 5 juni 2018, 12:11

Byggnads menar att strejkrättsutredningen aldrig borde ha sett dagens ljus.

Foto: Johanna Åfreds

Parterna på svensk arbetsmarknad har enats om förändringar i strejkrätten. LO står bakom men Byggnads är kritiskt.


Ämnen i artikeln:

strejk

– Vi har som parter gemensamt agerat mot beteenden som skadar kollektivavtalsmodellen, näringslivet och samhället, säger vice vd Peter Jeppsson, Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Det var hamnkonflikten i Göteborg som gjorde att regeringen tillsatte en utredning med syfte att begränsa strejkrätten för ett år sedan. Med anledning av det har parterna på svensk arbetsmarknad enats om att konflikter, likt den i Göteborgs hamn, inte ska vara tillåtna.

Förslaget som lämnats över till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson innebär, skriver Svenskt Näringsliv, att det inte längre blir tillåtet att vidta stridsåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Samtidigt är löntagarnas rätt att strejka intakt. Förslaget ska heller inte påverka rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader. Ingen inskränkning görs i rätten att vidta fackliga stridsåtgärder i syfte att uppnå ett kollektivavtal.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson kommenterar:

–  Vi gillar inte den riktning som strejkrättsutredningen gått i eftersom den riskerar att rubba maktbalansen på arbetsmarknaden. Nu har vi hittat en balanserad lösning. Det är ett kirurgiskt ingrepp som inte inskränker löntagarnas demokratiska rätt att strejka, säger Torbjörn Johansson.

Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson konstaterar att det är ett glädjande besked som arbetsmarknadens parter ger till regeringen och näringslivet.

– Parterna har kommit överens om hur medbestämmandelagen bör ändras, så att det blir tydligt att ett företag som omfattas av kollektivavtal kan räkna med fredsplikt. Vi har som parter gemensamt agerat mot beteenden som skadar kollektivavtalsmodellen, näringslivet och samhället.

Byggnads menar att strejkrättsutredningen aldrig borde ha sett dagens ljus.

– Istället för att lösa situationen i hamnen, enligt den svenska modellen, så har Hamnarbetsgivarna istället valt att lämna över ansvaret på politiken. Tyvärr så tog politikerna stafettpinnen och tillsatte en utredning. En utredning som aldrig borde ha sett dagens ljus, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Han påpekar att de hamnat i den besynnerliga situationen att arbetsmarknadens parter är tvungna att förhindra att utredningens katastrofala förslag blir verklighet och istället hitta en bättre lösning.

–  Det gör mig, rent ut sagt förbannad, att vi ska behöva rädda ansiktet på våra politiker, stoppa ett dåligt förslag och försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen. Denna situation borde aldrig ha uppstått, avslutar Johan Lindholm.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

strejk

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.