Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Stupstockslön på NCC Polska efter ny lönestrid

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

NCC Polska har återigen hamnat i en lönetvist med Byggnadsarbetareförbundet. NCC anklagas för att genom sitt polska dotterbolag dumpa lönerna. Den här gången gäller bråket fyra polska murare som tagits in för ett jobb på idrotts -och fritidsanläggningen Arena Rosenholm i Karlskrona med kommunen som beställare.

Löneförhandlingarna har strandat och murarna jobbar för så kallad stupstockslön, 109 kronor i timmen.

Var det en taktik att stranda förhandlingarna?
-Nej, inte alls, svarar Åke Sparringsjö, som företräder NCC Polska i löneförhandlingarna. Vi ville först förhandla om tidlöner men Byggnads ville ha prestationslön. Då förhandlade vi om resultatlön men kom inte överens.

NCC Polska ville att 109 kronor skulle utgöra den fasta delen samt att det skulle finnas chans till bonus baserat på ekonomin i projektet.

-Vi tycker att det är lönedumpning att ge dem en minimilön, som inte ens finns i byggnadsavtalet. 109 kronor är bara en ersättningsnivå. Vi ställer inte högre krav på NCC Polska än NCC i övrigt, säger Kennet Bengtsson, mätningsföreståndare på Byggnads Sydost.

Åke Sparringsjö säger att murarna skulle ha haft chansen att tjäna mer och att lönerna i branschen varierar. Han avfärdar kritiken om lönedumpning.

-Om de kallar en månadslön på 19000 kronor för lönedumpning så talar väl det för sig självt. Jämför man med arbetsmarknaden i övrigt så är det ingen dålig lön, säger Åke Sparringsjö.

Anklagelser om lönedumpning av NCC Polska hördes också i samband med bygget av ett kraftvärmeverk i Jönköping. Där slutade ackordsmätningen med att de polska byggnadsarbetarna fick 109 kronor. Byggnads har begärt central förhandling.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.