Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Svensk hyr ut estniska hantverkare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

I samband med EU-utvidgningen startade Bengt Björenäs bemanningsföretaget Mycrew i Tallinn.

Efterfrågan i Sverige är så stor att han omsätter åtskilliga miljoner.

Sommarens kampanjpris, 75 kronor, är nu det ordinarie timpriset för estniska arbetare.
Bengt Björenäs poängterar att det priset gäller okvalificerad arbetskraft. För en snickare får kunden betala 120 kronor i timmen plus bostad.

De har nu någonstans mellan 10 och 100 estniska arbetare uthyrda i Sverige och Bengt Björenäs lever på verksamheten.

-Det är mitt bolag och det omsätter åtskilliga miljoner, säger han.

Mycket mer än så vill han inte avslöja.

-Jag vill inte sticka ut hakan för mycket, det kan slå tillbaka. Det är risk för trakasserier om jag lämnar ut referenser och kunden ska vara trygg om han hyr av oss, säger han.

Bengt Björenäs förnekar inte att det handlar om lönedumpning i Sverige utan för själv ämnet på tal i ett resonemang om en utjämning inom EU.

-Den här diskussionen kommer inte att finnas om 15 år. Jag tror att priser på varor och tjänster måste ner i Sverige.
Så att svenska löner sjunker?

-Ja, så måste det bli. Utflyttningen av företag kommer att fortsätta så länge vi inte gör något.

Enligt Bengt Björenäs uppgifter tjänar de estniska byggnadsarbetarna som är uthyrda till Sverige mellan 60 och 75 svenska kronor i timmen - med andra ord ungefär hälften av vad en svensk byggnadsarbetare tjänar. Fast det är en hög lön jämfört med vad de skulle ha tjänat i Estland, de betalar estnisk skatt och har de flesta av sina utgifter på hemmaplan.

Bland bemanningsföretagets svenska kunder finns små och medelstora byggföretag. Mycrew står för resan till Värtahamnen i Stockholm och kunden kan hämta esterna där eller stå för den merkostnad det blir om de reser på annat sätt till arbetsplatsen. De faktureras sedan av Mycrew för de timmar byggnadsarbetarna jobbar.

-Det är inte många privatpersoner som har råd att anlita svenska byggnadsarbetare. De tycker att det är för dyrt men vill inte delta i den svarta marknaden.

Hans kontakter med det svenska facket har bestått i att personer som presenterat sig som att tillhöra Byggnads, Transport och Hotell och Restaurang ringt och skällt ut honom. Fast han vet inte, och bryr sig inte om, ifall de verkligen varit officiella företrädare för förbunden.

-Facket värnar om sina medlemmar men vi har inget med dem att göra.
Varför har ni inte kollektivavtal?

-Det finns ingen lag om att man måste ha kollektivavtal. Hälften av alla svenska företag har ju inte det. Facket kan börja med dem.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.