Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Sveriges Byggindustrier kritiska till avtalskraven

Publicerad: 18 december 2012, 11:28

I går eftermiddag överlämnade Byggnads sina avtalskrav 2013 till Sveriges Byggindustrier. Nivån på löneökningarna följer den nivå som angetts som ram inom LO – 2,8 procent.


Men därtill följer en rad övriga krav, bland annat på högre semesterersättning, kortad arbetstid, utökat försäkringspaket och föräldrapenningtillägg liksom nya regler i förhållande till bemanningsföretag.

Sveriges Byggindustrier signalerar besvikelse och menar att Byggnads har brutit den överenskommelse som träffades 2010 – om att enbart lön skulle förhandlas.

– Det är uppenbart att varken ett handslag eller en underskrift duger för Byggnads, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, betonar att nivån på löneökningarna är dåligt tajmade.

– Den ekonomiska realiteten är att höstens varsel har blivit verklighet och vi kommer inte att ha någon tillväxt under det närmaste året. I vår omvärld handlar det om krisavtal och uppsägningar. För Sveriges Byggindustrier är det den konkurrensutsatta exportindustrin som ska bestämma vilka lönenivåer det svenska näringslivet klarar av i det utsatta läge som företagen befinner sig i.

– Lönekraven på 2,8 procent är för höga i förhållande till byggföretagens ekonomiska situation. De 2,6 procent som blev märket för 2012 års avtalsrörelse var för högt redan då.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.