Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Tecken på ljusning i konflikten

Publicerad: 21 maj 2012, 08:44

Klockan 9.00 på måndagsmorgonen satte sig parterna i konflikten för nya diskussioner. Det är en fortsättning på de samtal som inleddes på söndagskvällen.


– Positionerna är mindre låsta, vi ser en liten öppning, säger Thomas Dahlberg, vd för Plåtslageriernas riksförbund, PLR.

Initiativet till mötet på söndagskvällen kom från medlarna. Uppenbarligen var det mötet tillräckligt lyckat för att parterna skulle se det meningsfullt att mötas på nytt. Det är parternas förhandlingschefer som har träffats, inte delegationerna.

Fortfarande ligger arbetsgivarnas varsel om lockout. Klockan 06.00 på onsdag den 23 maj är lockouten ett faktum, om parterna inte lyckas komma överens dessförinnan.

Den 10 maj lade PLR sitt varsel om lockout för Byggnads medlemmar på 100 företag som arbetar under kollektivavtalen byggnadsplåtslageri, ventilation och plåtbearbetning.

Enligt PLR kommer konflikten att omfatta omkring 3 000 personer inom fem kollektivavtalsområden om och när lockouten träder i kraft.

– Men vi måste tro att det ska gå att undvika en lockout, säger Thomas Dahlberg.

Den 11 maj meddelade Arbetsdomstolen att Byggnads inte kränker föreningsfriheten genom sin strejk. Arbetsgivarna i konflikten hade stämt Byggnads eftersom de anser att Byggnads riktar sina åtgärder mot företag där nyckelpersoner är aktiva i arbetsgivarnas organisationer, något som enligt stämningen var en kränkning av föreningsfriheten.

Det stora stridsämnet i konflikten har varit lärlingslönerna. Byggnads säger att man vill byta lön mot mer ledighet och säger att det handlar om 7 timmar på ett år.

Arbetsgivarna säger att Byggnads krav innebär att lärlingarnas löner ska baseras på snittlönen i företaget och inte på de 135 kronor som kollektivavtalet hittills har sagt. Det betyder minst 30 procent högre ingångslöner för lärlingarna, anser arbetsgivarna.

Den 25 april tog Byggnads ut 14 medlemsföretag inom PLR och Vvs-företagen i blockad och strejk. Därefter har strejken utvidgats till ytterligare 27 företag med verkan i två omgångar, den 11 och den 16 maj. På onsdag kan nästa steg alltså bli lockout.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.