Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Torbjörn Johansson tror det blir strejk

Publicerad: 1 mars 2012, 17:02

Den riktigt svåra frågan tycks vara retroaktiva löner efter strandade förhandlingar.


Byggnads har släppt kravet att säkerheten på arbetsplatserna ska ingå i ett nytt avtal. Förbundet signalerar också öppet att nivån 3,5 procent för lönehöjningarna inte är helig.

– Vi är inga fundamentalister, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Den riktigt svåra frågan tycks i stället vara retroaktiva löner efter strandade förhandlingar. Byggnads aviserade detta krav långt innan avtalsförhandlingarna startade: En ny löneöverenskommelse ska gälla från projektets start, när fack och arbetsgivare så småningom kommer överens efter en strandad central förhandling.
Sveriges Byggindustrier, BI, har i stället hävdat att en ny löneöverenskommelse ska gälla från den dag då man når en ny uppgörelse och framåt, under återstoden av projektet.

I denna fråga tycks positionerna vara låsta. Medlarna har kämpat under veckan men ingen lösning syntes sent på eftermiddagen den 1 mars.

– Vi har en infekterad debatt. Det känns som om vi inte är överens om någonting, säger Torbjörn Johansson.

Varför släppte ni kravet på att arbetsmiljön ska ingå i förhandlingarna?
– Vi vill fortfarande att arbetsmiljön ska ingå i förhandlingarna men vi är inte beredda att konflikta om det. BI stämde oss i Arbetsdomstolen för att få ett beslut om att avtalsförhandlingarna bara ska gälla lönerna. Det avgjorde saken. BI ägnar sig åt juridik i stället för förhandlingar. Vi har inte fått ett enda bud i kronor och ören.

Tror du att det blir konflikt med början på onsdag den 7 mars?
– Som det ser ut nu tror jag det. Vi har hamnat i en mycket trist situation.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.