Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Uppluckringen av Las närmar sig

Publicerad: 25 april 2019, 10:51

Utredningen ska bland annat utarbeta författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i Las.

Foto: Johanna Åfreds

Utredningen om förändringar i arbetsrätten får ett år på sig.


Ämnen i artikeln:

Lasarbetsrätt

Regeringen har tillsatt en utredning för att föreslå hur arbetsrätten kan moderniseras. Det blir justitierådet Gudmund Toijer som utses till särskild utredare. Utredningen ska överlämnas till regeringen i maj nästa år.

Tillsättandet av utredningen och utformningen av direktiven bygger på januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Enligt januariavtalet ska förändringarna i Las genomföras senast 2021.

Utredningen ska bland annat samråda med en referensgrupp av företrädare för arbetsmarknadens parter och företrädare för små och medelstora företag. De ska särskilt beakta mindre företags behov av flexibilitet. Utredningen ska också beakta vilka konsekvenser de författningsförslag som lämnas kan ge för den sammantagna anställningstryggheten för arbetstagare.

Uppdraget till utredningen innehåller fyra deluppdrag:

• Utarbeta författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i Las.

• Utarbeta författningsförslag för att inom ramen för anställningen stärka arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga.

• Utarbeta författningsförslag som särskilt för mindre företag innebär lägre kostnader vid uppsägning samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

• Överväga författningsförslag i syfte att skapa en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor.

Regeringen skriver också att utredningens förslag bör innebära att en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls och att det är viktigt att arbetsmarknadens parter har möjlighet att bygga vidare på de kollektivavtalslösningar som redan finns.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Lasarbetsrätt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.