Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Utländska arbetare ska få svenska löner

Publicerad: 14 mars 2016, 12:36

Bild 1/3  Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson beskriver EU-kommissionens förslag som en mycket stor seger.

Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

EU-kommissionen har gett sitt förslag om utstationeringsdirektivet. Utländsk arbetskraft ska ha löner på samma nivå som svenskar. Sveriges Byggindustrier är kritiskt. "Kommissionen vare sig förstår den svenska modellen eller reglerna i byggsektorn", säger Mats Åkerlind, vice vd, Sveriges Byggindustrier.


Ämnen i artikeln:

BI Norwegian Business Schoolutländsk arbetskraftutstationeringutstationeringsdirektivet

Sittande regering har verkat för att få till stånd en revidering av utstationeringsdirektivet sedan Vaxholmskonflikten och Lex Laval 2007. Regeringens syfte har varit att lika lön och lika ersättningar för likvärdigt arbete ska gälla både svenska arbetstagare och dem som kommer från andra länder för att jobba i Sverige. Under veckan som gick meddelade en nöjd arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att EU-kommissionen nu gett ett förslag som hon beskriver som en mycket stor seger:

– Vi har nått tre viktiga framgångar. Den första är att revideringen blir av. Den andra att vi säkerställer att det inte bara är minimilön som ska betalas utan en likvärdig ersättning. Den tredje att vi säkrar den svenska kollektivavtalsmodellen som är ganska udda i EU-sammanhang.

Läcka från Bryssel

En läcka från Bryssel veckan innan det officiella beskedet kom fick både fack och arbetsgivare, bland annat LO och Svenskt Näringsliv, att gå i taket. Förslaget innehöll då ingen skrivning om att Sverige skulle ha rätt att fastställa löner enligt svenska kollektivavtal, utan endast att lagstadgade minimilöner, som kan ligga på en lägre nivå, skulle gälla. I det slutgiltiga förslaget kom dock skrivningen med om att lön och andra ersättningar ska vara enligt kollektivavtal.

– Det är en väldigt viktig fråga för att Sverige ska kunna konkurrera på likvärdiga villkor. Jämfört med läckan förra veckan är det väsentliga förbättringar, sade Ylva Johansson i samband med en presskonferens.

På presskonferensen redogjorde hon även för att kommissionens förslag vill begränsa tiden för utstationerade i landet till 24 månader. En sådan skrivning har inte funnits tidigare.

– Det finns även krav på transparens, att utländska företag måste veta när de ska lägga ett anbud vad det kommer att kosta, vilka löner som ska betalas, sade Ylva Johansson.

Statsministern kommenterar

Statsminister Stefan Löfven underströk att Sverige behöver fler utstationerade och ökad rörlighet.

– Som exempel beräknar byggbranschen att det kommer att behövas ungefär 60 000 nya medarbetare för att vi ska klara målen med vårt byggande. Utan utländsk arbetskraft kommer vi inte att klara utmaningarna som bland annat bostadsbyggandet innebär, sade han på presskonferensen.

Sveriges Byggindustrier är dock inte tillfreds med kommissionens arbete. Mats Åkerlind, vice vd, anser att det är en hel del frågor som är oklara. Ett exempel på det är vad som avses med ett lokalt kollektivavtal.

– Menas en löneöverenskommelse på en arbetsplats eller avses återigen minimivillkor i gällande central överenskommelse? Eller avses regler i kollektivavtal som är tillämpliga i ett geografiskt område? Förvirringen och rättsosäkerheten kommer att öka med detta förslag, säger han.

”Övermäktig uppgift”

Mats Åkerlind påpekar att tanken är att Arbetsmiljöverket ska vara skyldigt att samla in och publicera de lokala avtalen.

– Det är en uppgift som kommer bli övermäktig för myndigheten.

Han fortsätter:

– Förslaget som ligger nu verkar dessutom innebära att företag som omfattas av kollektivavtal får ökad konkurrensnackdel gentemot företag som väljer att stå utanför kollektivavtalen. Det ser vi som ett hårt och orättvis slag mot den svenska modellen. Vi ställer nu vår förhoppning till att EU-parlamentet och ministerrådet kan få kommissionen på andra tankar, säger Mats Åkerlind.

Förslaget kommer att behandlas på det informella ministermötet i Amsterdam i mitten av april. Ylva Johansson kommer även att behöva mandat från riskdagen för regeringens ståndpunkt i frågan.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.