Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Var femte byggherre nobbar projekt på grund av PBL

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Både byggherrar och byggentreprenörer väljer ofta bort bostadsprojekt på grund av planprocessen. En studie som genomförts av Stefan Olander vid institutionen för byggnadsekonomi på Lunds tekniska högskola, LTH, visar att var femte byggherre eller entreprenör i Skåne har undvikit bostadsprojekt och var sjätte har avbrutit projekt på grund av planprocessen.

Flertalet anser att planprocessen är en osäkerhetsfaktor. Mest negativa är de minsta företagen som ger planprocessen betyget 2,3 på en femgradig skala. I princip samtliga anser att planprocessen tar för lång tid. Överklaganden och långa handläggningstider gör att byggstarten ofta drar ut på tiden. I genomsnitt tar planprocessen flera år, ibland uppemot tio år.

Bo Adling, chef på Sveriges Byggindustrier i Helsingborg:

-Vi ser att särskilt de mindre aktörerna upplever planprocessen som orättvis. Det är svårt att uppskatta kostnaderna i förväg. Det kan handla om miljonbelopp för mark, utformning av ritningar och planer som en byggherre måste ligga ute med i flera år. Och om det blir bakslag så är det bara att börja om.

-Att de minsta aktörerna är mest negativa drabbar det småskaliga byggandet, ofta förtätningsprojekt i befintlig bebyggelse som ofta leder till överklaganden. Större byggbolag vill gärna ha en viss volym för att engagera sig, säger Bo Adling.

I rapporten föreslås tre åtgärder för att underlätta bostadsbyggandet:
1. Varje kommun bör ha en tydlig policy för hur PBL tillämpas i syfte att minska osäkerheten.
2. Planprocessen ör effektiviseras genom bättre dialog mellan kommun, exploatör och berörda sakägare.
3. Kommunens styrning bör vara mindre detaljerad och mer övergripande. Kan kommunen dessutom erbjuda färdig, detaljplanerad mark så är det ett plus.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.